Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κόνιτσα: Στον δρόμο... βασικών υποδομών

Εικόνα του άρθρου Κόνιτσα: Στον δρόμο... βασικών υποδομών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/08/2021, 00:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σήμερα η Κόνιτσα δεν διαθέτει ούτε εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων ούτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Η κωμόπολη των 3.000 περίπου κατοίκων εξυπηρετείται με τον πιο παραδοσιακό τρόπο, με απορροφητικούς βόθρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, στα τέλη του 2023, μετά από μια επένδυση 11 περίπου εκατ. ευρώ, η Κόνιτσα θα κάνει ένα σημαντικό βήμα στη βελτίωση κρίσιμων υποδομών της.

Mετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Κόνιτσας με την Περιφέρεια Ηπείρου, η οικονομική επιτροπή της τελευταίας ενέκρινε σήμερα τη διακήρυξη για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, προϋπολογισμού 2,75 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Ο διαγωνισμός αναμένεται να τρέξει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή εσωτερικού και εξωτερικού αποχετευτικού δικτύου, προϋπολογισμού 7,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με τις προσφορές των ενδιαφερόμενων εταιριών να υποβάλλονται την 1η Σεπτεμβρίου.

Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Το μεγάλο αποχετευτικό έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων συνολικού μήκος 27,4 χλμ., την κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων, φρεατίων επισκέψεως και φρεατίων πτώσης, τριών αντλιοστασίων και καταθλιπτικών αγωγών. Με άλλα λόγια, τον επόμενο χρόνο, αναμένεται να σκαφτεί όλη η Κόνιτσα.

Μέσω του αποχετευτικού δικτύου θα γίνεται η μεταφορά των λυμάτων στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που θα κατασκευαστεί, με τον ανάδοχο που θα προκύψει, να αναλαμβάνει και τη δοκιμαστική λειτουργία για έξι μήνες. Η διάθεση των λυμάτων θα γίνει στο ρέμα Τοπόλιτσα νοτιοδυτικά της Κόνιτσας που καταλήγει στον Αώο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back