Ντοτη3 Δωδώνη πίσω

Κομμουνιστική Απελευθέρωση Ιωαννίνων: «Αιθαλομίχλη, χειμερινή τρομοκρατία εις βάρος του λαού»

Εικόνα του άρθρου Κομμουνιστική Απελευθέρωση Ιωαννίνων: «Αιθαλομίχλη, χειμερινή τρομοκρατία εις βάρος του λαού»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2025, 16:27

Η Κομμουνιστική Απελευθέρωση Ιωαννίνων (συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ), σε ανακοίνωσή της για την αιθαλομίχλη, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα που «δημιουργήθηκε και συντηρείται από τις κυβερνήσεις» και πλήττει περισσότερο τα πιο φτωχά στρώματα.

«Στα Γιάννινα το πρόβλημα εντείνεται από τις καθημερινές συνήθειες των πλουσιότερων: Αυτών που έχουν και άλλες επιλογές να ζεστάνουν τα σπίτια τους από τις καύσεις βιομάζας, αλλά και των βιομηχανιών που χρησιμοποιούν πέλετ και παρόμοιες πηγές ενέργειας, επειδή είναι φθηνότερες και έτσι, το κέρδος τους μεγαλώνει» αναφέρει μεταξύ άλλων η οργάνωση, συμπληρώνοντας ότι για τα φτωχότερα στρώματα, η ενέργεια σε οποιαδήποτε μορφή της, παραμένει πολύ ακριβή.

Προσθέτει δε ότι «καμία περιφερειακή και καμία δημοτική αρχή δεν τόλμησαν να λύσουν το πρόβλημα επιδοτώντας τις πηγές ενέργειας, όπως πχ επιδοτούν τις εταιρίες εμφιάλωσης με φτηνό νερό» και ότι το πρόβλημα θα λυθεί με φτηνό ή και δωρεάν καύσιμο, με φτηνό ρεύμα, «εις βάρος των ‘ρευματεμπόρων΄ και των μεγιστάνων των καυσίμων που λυμαίνονται τις ζωές μας και στηρίζουν τις κυβερνήσεις. Ούτε με ευχολόγια, ούτε με ‘χάδια’ στους χονδρέμπορους ρεύματος, ούτε με πανάκριβες υποδομές όπως οι αντλίες θερμότητας και την επιδότησή τους, στο πλαίσιο προγραμμάτων ΕΣΠΑ κ.λπ.».

Η οργάνωση τονίζει επίσης ότι υπάρχουν πλείστα προβλήματα ρύπανσης στην περιοχή, «τη στιγμή που η λίμνη απειλείται διαρκώς από την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση ή οι μεγάλες βιομηχανίες μολύνουν την τάφρο Λαψίστας και τον αέρα του λεκανοπεδίου, αλλά ετοιμάζονται και να τσιμεντώσουν την έκταση του Στρατοπέδου Βελισαρίου και ότι έχει απομείνει από την παραλίμνια περιοχή».

Ζητάει, πλην της φτηνότερης ή και δωρεάν ενέργειας για ευπαθείς ομάδες, μείωση τιμής του πετρεαλίου και του ηλεκτρικού, και «κρατικοποίηση του κυκλώματος παραγωγής και διανομής ενέργειας χωρίς καμιά αποζημίωση» για τους μεσάζοντες.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
syndromi piso