Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κοινό των Ηπειρωτών: «Νέες πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες εκτός λεκανοπεδίου»

Εικόνα του άρθρου Κοινό των Ηπειρωτών: «Νέες πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες εκτός λεκανοπεδίου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2020, 01:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ζήτημα της οριοθέτησης ζωνών εγκατάστασης και ανάπτυξης πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα φέρνει στην επικαιρότητα η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα. Παράλληλα, προτείνει την ενεργοποίηση παλαιότερης απόφασης της τότε Νομαρχίας Ιωαννίνων για απαγόρευση νέων μονάδων, με εξαίρεση τις επεκτάσεις υφισταμένων, εντός του λεκανοπεδίου.

«Μια απόφαση η οποία ανεστάλη από την περιφερειακή αρχή χωρίς επαρκή και πειστική αιτιολόγηση» τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση.

Η παρέμβαση της παράταξης γίνεται με αφορμή την πρόσφατη θετική (κατά πλειοψηφία) γνωμοδότηση από την επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση μονάδας δυναμικότητας 1600 μόσχων πάχυνσης σε έκταση 10 στρεμμάτων στο Νεοχώρι Ζίτσας από την εταιρεία «Υπεραγορά Παπαμάνος».

Το «Κοινό των Ηπειρωτών’ καταψήφισε τη χωροθέτηση της μονάδας αυτής με το σκεπτικό ότι η φέρουσα ικανότητα σε πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, ανάμεσα στα χωριά του κάμπου Λαψίστας-Ροδοτοπίου και Νεοχωρίου, έχει καλυφθεί προ πολλού. Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η παράταξη επισημαίνει ότι αντιπρότεινε τη χωροθέτηση της υπό συζήτηση μονάδας σε υπάρχουσες «σταυλίζουσες» εγκαταστάσεις (μονάδες ευρισκόμενες σε αδράνεια) της ευρύτερης περιοχής και εκτός του λεκανοπεδίου.

ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΝΑΔΑ… ΛΙΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Επιπλέον, η παράταξη κρίνει ότι στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη μονάδα δυναμικότητας 1600 μόσχων δεν τεκμηριώνεται επαρκώς και δεν δικαιολογείται η επεξεργασία και η διάθεση του όγκου των παραγόμενων αποβλήτων, «καθόσον προβλέπεται μικρός κοπροσωρός για το μέγεθος της μονάδας και θα απαιτηθεί μεγαλύτερη στρεμματική έκταση  για τη διασπορά της κόπρου από την αναφερόμενη στη μελέτη». «Ακόμα και εάν υπήρχε εναλλακτικός τρόπος διάθεσης της, π.χ. για την παραγωγή βιοαερίου, και πάλι δεν αντιμετωπίζεται η επεξεργασία τόσων μεγάλων ποσοτήτων κοπριάς» τονίζει χαρακτηριστικά.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» κρίνει ότι «σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβούσα σύγκρουση κατοίκων που διαβιούν στην περιοχή και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που φιλοξενεί ή θα φιλοξενήσει η ευρύτερη περιοχή της ΒΙΠΕ, η οποία σχετίζεται με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που ολοένα χειροτερεύει από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, των επιχειρήσεων μεταποίησης και την αυξανόμενη ρύπανση του Καλαμά».

Επαναλαμβάνει δε ότι η μόνη διέξοδος είναι η προσωρινή αναστολή αδειοδοτήσεων και η αναζήτηση λύσης στη χωροθέτηση νέων μονάδων του αντικειμένου εκτός λεκανοπεδίου.

Θίγει δε το θέμα των αλλότριων χρήσεων σε γη υψηλής παραγωγικότητας. «Είναι βλαπτικό και όχι υποστηρικτικό για τον πρωτογενή τομέα να σπαταλιέται γη υψηλής παραγωγικότητας, εντός αναδασμού, για την εγκατάσταση μονάδων εντατικής εκτροφής. Υποστηρίζουμε τις επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, ιδιαίτερα εκεί που είμαστε ελλειμματικοί και εισάγουμε το μεγαλύτερο μέρος, όπως το αγελαδινό κρέας, αλλά υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα όπου μπορούν να δημιουργηθούν αυτές οι μονάδες σε γαίες οριακά παραγωγικές, εκτός δικτύου άρδευσης και χωρίς προβλήματα» καταλήγει η παράταξη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back