ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΚΚΕ Ιωαννίνων: «Απάτητα μόνο 305 km2» των βουνών

Εικόνα του άρθρου ΚΚΕ Ιωαννίνων: «Απάτητα μόνο 305 km2» των βουνών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2022, 15:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ΚΚΕ Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ορίζει καθεστώς προστασίας σε έξι βουνά της Ηπείρου, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Από το σύνολο των 9.203 km2 της Περιφέρειας Ηπείρου, που το 77% δηλαδή 7.086,31 km2 αποτελούν ορεινές εκτάσεις, η κυβέρνηση διαφημίζει το περιβαλλοντικό της ενδιαφέρον για μόλις 305 km2 που καλύπτουν δύο ορεινοί όγκοι (χωρίς να υπολογίσουμε  ότι μέρος του Σμόλικα που χωροθετείται εκτός Ηπείρου)».

Προσθέτει ότι «εν τω μεταξύ και παρά τις εκατοντάδες διαμαρτυρίες κατοίκων ακόμα και Δημοτικών Συμβουλίων δεν έχει μείνει βουνό, πεδιάδα και ποτάμι στην Ελλάδα που να μην έχει αποψιλωθεί για να φυτευτούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα».

Θεωρεί την απόφαση, «εκτός από ομολογία για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν τα ιδιωτικά έργα ΑΠΕ σε κάθε γωνιά της χώρας, είναι αποτέλεσμα και των πιέσεων άλλων κλάδων της οικονομίας που καταστρέφονται εξαιτίας των ΑΠΕ όπως ο χειμερινός τουρισμός ή η κτηνοτροφία».

Αποδίδει ευθύνες σε κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, λέγοντας ότι «αντιμετωπίζουν το περιβάλλον ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που κατασκευάζουν και εμπορεύονται την τεχνογνωσία και τους εξοπλισμούς των ΑΠΕ».

Το ΚΚΕ αντιπροτείνει τη «μετατροπή σε κοινωνική ιδιοκτησία και το ξερίζωμα του καπιταλιστικού κέρδους ως κριτηρίου της ανάπτυξης» για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back