Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«…Κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε. Τον κλέφτη να γυρεύουνε»

Εικόνα του άρθρου «…Κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε. Τον κλέφτη να γυρεύουνε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2019, 16:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων από τους ναζί παρέστη ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος ανέτρεξε, εκτός από τη ρήση του Γεωργίου Σουρή  «και να σε κλέβουν φανερά, / Κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε. Τον κλέφτη να γυρεύουνε» και στην ιστορική έρευνα του Κριστόφ Σμινκ-Γκουστάβους, του ανθρώπου που έφερε στο φως το έγκλημα των ναζί.               

«Πράγματι η ημέρα αυτή είναι ημέρα μνήμης. Κι αυτό είναι το ελάχιστο απέναντι σε εκείνους που χάθηκαν. Είναι το ελάχιστο απέναντι στο αδιανόητο, που όμως έγινε» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι «δεν αρκεί».

Συνεχίζοντας, επιχείρησε να δώσει μια απάντηση στην ερώτηση «γιατί στα αλήθεια πρέπει να θυμούμαστε;», λέγοντας πως «ό,τι μας διαφοροποιεί από όλα τα άλλα έμβια το οφείλουμε  στη  μνήμη μας. Το προνόμιο της ευτυχίας η της δυστυχίας μας καθορίζεται από τη λειτουργία της μνήμης. Είναι αυτή που αποθησαυρίζει μέσα μας τα τιμαλφή της ζωής μας  για να μας τα επαναφέρει είτε ως λύτρωση είτε και ως μαρτύριο.  Δίνει ιστορικό βάθος στην ύπαρξή μας και την ουσιώνει» και πως «στη συλλογική μας μνήμη συμβαίνει το ανάλογο: Και σε αυτή αποθησαυρίζονται τα κορυφαία γεγονότα που συγκροτούν την Ιστορία  μας. Αλλά τα ιστορικά γεγονότα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με εκείνα που συνθέτουν την ατομική μας ύπαρξη,  δεν είναι παρθενογέννητα. Όλα έχουν την αιτία τους ή σωστότερα τις αιτίες τους».

Ο κ. Ελισάφ συνέχισε λέγοντας ότι «το σημαντικότερο ωστόσο αυτής της διαλεκτικής αλυσίδας της ιστορίας είναι το γεγονός πως για να καταστεί εφικτή η έλευση των γεγονότων δεν αρκεί μόνον η φαντασία των λεγόμενων πρωταιτίων. Προαπαιτείται και η συμβολή πολλών άλλων και κυρίως  η ανοχή –δυστυχώς – πολύ περισσότερων».

Τέλος, σημείωσε ότι «μια, έστω και στιγμιαία,  απώλεια της μνήμης μας δεν θα μας εξέθετε μόνον στον κίνδυνο να ξαναβιώσουμε μια νέα φρίκη. Ταυτόχρονα θα μας συναριθμούσε και στους συνυπεύθυνους συντελεστές της».

Στο χώρο του μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών. Στις εκδηλώσεις πήραν μέρος ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς και Μερόπη Τζούφη, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, κ.α. Παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Διστόμου και εκπρόσωπος του προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back