Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 4-09-2020, 14:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μία από τις πρώτες αποφάσεις της δημοτικής αρχής του Μωυσή Ελισάφ, όταν ανέλαβε καθήκοντα πέρσι τον Σεπτέμβριο, ήταν να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, της πλατείας Πύρρου. Αποτελούσε εξάλλου μια προεκλογική της δέσμευση, η οποία βασίστηκε απλώς στο «λαϊκό αίσθημα»…

Το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας είναι ενταγμένο στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών και προοριζόταν να χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Η δημοτική αρχή είχε όμως την άποψη ότι η κεντρική πλατεία μπορεί να γίνει… κεντρική πλατεία με λίγες παρεμβάσεις και με λιγότερα χρήματα. Έναν χρόνο μετά, η κεντρική πλατεία παραμένει ως έχει, με εξαίρεση 10-15 πλακάκια που αντικαταστάθηκαν.

Το θέμα της κεντρικής πλατείας (και της απαξίωσης ενός επιστημονικού εργαλείου, όπως είναι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός), το φέρνει στην επικαιρότητα η παράταξη «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, με τη δημοσιοποίηση μιας επιστολής της προς τον δήμαρχο κ. Ελισάφ. Με την επιστολή αυτή, ζητείται  να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μέλλον της κεντρικής πλατείας.

Καταρχάς, η κα Καλογιάννη υπενθυμίζει στον δήμαρχο το ιστορικό της υπόθεσης επί θητείας της νυν δημοτικής αρχής, ξεκινώντας από τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής τον Νοέμβριο του 2019 η οποία προέβη στην οριστική παραλαβή της μελέτης εφαρμογής της αρχιτεκτονικής μελέτης για ανάπλαση της κεντρικής πλατείας. Με άλλα λόγια, όπως τονίζει, υπάρχει μελετητική ωριμότητα.

Υπενθυμίζει όμως και κάτι άλλο τη δήλωση του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο στις 11 Δεκεμβρίου του 2019, όπου ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι «είναι σεβαστή η διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού όπως και το αποτέλεσμά του», αλλά «το ερώτημα είναι αν αυτό το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί. Η αίσθηση που εμείς έχουμε είναι ότι αυτή η εικόνα δεν εκφράζει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας». Την ίδια μέρα, όπως σημειώνεται στην επιστολή, ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος ανέφερε ότι στην πλατεία θα γίνουν μέχρι το καλοκαίρι του 2020 παρεμβάσεις , με κόστος το πολύ 300.000 ευρώ, όπως επισκευή του δαπέδου στα σημεία που απαιτείται, αύξηση του πρασίνου, λειτουργία του σιντριβανιού, διαμόρφωση πέργκολας, νέα και λειτουργικά παγκάκια, χημικές τουαλέτες,  κιόσκι για τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν τα μωρά τους.

Στην επιστολή της η κα Καλογιάννη αναφέρει ότι η παράταξη είχε τον Ιανουάριο συνάντηση με τη μελετητική ομάδα του έργου της ανάπλασης της πλατείας, η οποία έδωσε όλες τις αναγκαίες διευκρινίσεις «με πλήρη τεκμηρίωση» (μπορείτε να δείτε την παρουσίαση της μελέτης στην παράταξη εδώ). 

Η παράταξη «Ιωάννινα_2023», αφού καταγράφει όλα τα παραπάνω στην επιστολή της και με το δεδομένο ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στην πλατεία Πύρρου, ζητά από τον δήμαρχο να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την παρουσίαση της μελέτης από τους μελετητές και τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε ή να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου αμέσως, ή να απορριφθεί.

«Στην περίπτωση που έχετε προχωρήσει σε εναλλακτική μελέτη αντίστοιχης ωριμότητας, παρακαλούμε αυτή να κατατεθεί και να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο» προσθέτει. Είναι προφανής η προσπάθεια της παράταξης της κας Καλογιάννη να ασκήσει πίεση στη δημοτική αρχή για ένα ακόμη θέμα που δεν έχει πάρει τον δρόμο του…


*Φωτογραφία-μακέτα από την αρχιτεκτονική μελέτη

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2