Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 24-01-2020, 15:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάθε άλλο παρά κατανοεί τους προβληματισμούς των Δήμων για το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου επιδιώκει την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με την «Αειφορική Ηπείρου» που διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. 

Η εκτίμηση του περιφερειάρχη είναι ότι «για να αλλάξει η σύμβαση, δεν αλλάζει», ενώ παράλληλα ο κ. Καχριμάνης καταθέτει την σαφέστατη απαίτηση ότι «πρέπει να τιμήσουν όλοι τις υπογραφές τους». Υπογραφές βέβαια που οι Δήμοι δεν αμφισβητούν, αμφισβητούν όμως τα όσα τηρούνται (ή δεν τηρούνται).

Οι δηλώσεις του κ. Καχριμάνη «φιλοξενούνται» σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Ηπείρου. Δηλώσεις που έγιναν μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων (σ.σ. ο «Τύπος Ιωαννίνων» δεν ήταν παρών στις δηλώσεις του περιφερειάρχη, καθώς δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση επί του θέματος, όπως συνηθίζεται). Στις δηλώσεις αυτές, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην «πρωτοπορία» της Περιφέρειας Ηπείρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων –κάτι που κανείς δεν αμφισβητεί επίσης. 

Για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση κατασκευής των σταθμών μεταφόρτωσης (το πιο μείζον ζήτημα στην όλη υπόθεση) ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι «δεν οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα», χωρίς να δώσει όμως διευκρινίσεις, δεδομένου ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου. Σε αυτό το σημείο, «άνοιξε» και το ζήτημα της λειτουργίας των σταθμών, λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομοθεσία για το ποιος θα δουλέψει τους σταθμούς».

Λόγω του… μεταβατικού σταδίου, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται στο πλευρό των Δήμων κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εργοστασίου (το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί πέρσι τον Μάρτιο) και παρέπεμψε στη σύμβαση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΑ, ένα υπόλειμμα σε ποσοστό 40% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων που εισέρχονται στο εργοστάσιο. Το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ είχε εγκρίνει η πρώην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο του 2018 μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Πέραν του υπολείμματος, ο περιφερειάρχης έκανε αναφορά και στη χρηματοδότηση κάποιων Δήμων για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΧΥΤΑ στο εργοστάσιο. «Βοηθήσαμε οικονομικά κάποιους δήμους που  είναι  μακρινοί  για να ανταπεξέλθουν στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να τελειώσουν οι σταθμοί μεταφόρτωσης» ανέφερε. Η υπόθεση αυτή έγινε γνωστή πρόσφατα, με αρκετούς Δήμους να εκφράζουν την έκπληξή τους, ενώ δεν είχε γίνει καμία σχετική ανακοίνωση στο παρελθόν από την Περιφέρεια Ηπείρου.  

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στους Δήμους που δεν πηγαίνουν τα σκουπίδια τους στη μονάδα, θυμίζοντας ότι ο «Κλεισθένης» επιτρέπει την παρακράτηση πόρων για την είσπραξη του απαραίτητου ποσού. «Έχουμε  ένα ζήτημα και  με την εταιρία η οποία εγείρει διάφορες αξιώσεις. Καταλαβαίνετε πως εμείς κοιτάμε να κάνουμε τα  σωστά  έναντι και των δύο ‘πλευρών’. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε» είπε.

Γενικά, ο κ. Καχριμάνης θεωρεί εμμέσως πλην σαφώς ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά της διαχείρισης των απορριμμάτων (εξ ου και η αναφορά για χρέη Δήμων προς ΧΥΤΑ).

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα