Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κατηγορίες για τη μονάδα βιοαερίου στην Κάτω Λαψίστα

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2019, 17:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Αυτοδιοικητική Συνεργασία στη Ζίτσα με επικεφαλής τον Βασίλη Γαρδίκο κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι αφενός, δεν φέρνει το θέμα της μονάδας για την παραγωγή και εκμετάλλευση βιοαερίου που σχεδιάζεται στην Κάτω Λαψίστα, για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και για «δύο μέτρα-δύο σταθμά», σε παρόμοια θέματα.

Η ανακοίνωση της παράταξης ανατρέχει στην κλήση του περιφερειακού συμβουλίου προς τους φορείς, για ενημέρωση σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ως 7 Νοεμβρίου.

«Η δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας θεώρησε ότι το θέμα δεν είναι σοβαρό και άξιο ώστε να τεθεί ως θέμα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προς ενημέρωση, συζήτηση και διατύπωση γραπτών απόψεων» αναφέρει η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κατηγορεί ότι αποφεύγει να συζητήσει το θέμα, ενώ για παρόμοια ζητήματα έχει γνωματεύσει αρνητικά το δημοτικό συμβούλιο.

«Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά: Γιατί η τωρινή διαφορετική στάση; αποτελεί απόπειρα να περάσει το θέμα στα «μουλωχτά», χωρίς ενημέρωση των εκλεγμένων αντιπροσώπων και του κάθε δημότη; η θέση του Δήμου καθορίζεται κάθε φορά με άλλα κριτήρια και όχι από την τεκμηριωμένη ανάλυση των δεδομένων της επένδυσης;» ερωτά η παράταξη.

Σημειώνει επίσης ότι ο δήμαρχος ενημέρωσε πως «εντός της εβδομάδας που διανύουμε θα διεξαχθεί δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα το συγκεκριμένο» αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Όσο για τη δική της θέση, η Αυτοδιοικητική Συνεργασία τονίζει ότι ναι μεν συμφωνεί με την πρακτική της επεξεργασίας αποβλήτων για παραγωγή και αξιοποίηση βιοαερίου, ως μέθοδο αποδεκτή περιβαλλοντικά, αλλά διατυπώνει αντίθεση για τη δημιουργία μονάδων μεγάλης δυναμικότητας που για να είναι οικονομικά βιώσιμες, χρειάζεται να επεξεργάζονται απόβλητα από άλλες περιοχές.

«Για τις μονάδες μικρής δυναμικότητας θεωρούμε ότι υπάρχει δυνατότητα χωροθέτησής τους, με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και πάντα με ενημέρωση και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες», τονίζει σχετικά.

Μεταξύ άλλων προτείνει μελέτη για «τη συνολική ανάπτυξη της πτηνοτροφίας στην ευρύτερη περιοχή», για μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και αξιοποίησης των παραγόμενων ζωικών αποβλήτων της περιοχής, λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Δήμο και διοργάνωση ημερίδας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων στον ποταμό Καλαμά και την εξαγωγή συμπερασμάτων από τη σχετική ανάλυσή τους, τις οποίες διενήργησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης, χρηματοδοτούμενης από το Δήμο Ζίτσας.

Τέλος, κατηγορεί το δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο ως «μέρος της όξυνσης του εν λόγω προβλήματος αφού διετέλεσε από το 2006 και μέχρι σήμερα επί 13 συναπτά έτη, νομαρχιακός σύμβουλος Ιωαννίνων και αντινομάρχης, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου και εντεταλμένος σε Ειδικά Αγροτικά θέματα, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμαρχος Ζίτσας» και τον καλεί «να αντιμετωπίσει με θάρρος τις συνέπειες της αδράνειας, της εκκωφαντικής σιωπής του και των επιλογών του όλα αυτά τα χρόνια, να σταματήσει το κρυφτό και τις δημόσιες σχέσεις και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back