Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καταυλισμοί προσφύγων: Αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας

Εικόνα του άρθρου Καταυλισμοί προσφύγων: Αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2016, 21:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αυξανόμενα περιστατικά με συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, ψυχολογικού τραύματος ή και τάσης αυτοτραυματισμού καταγράφονται στους πρόσφυγες που διαβιούν στους καταυλισμούς και οφείλονται στην παρατεταμένη παραμονή τους στους χώρους αυτούς, στην απώλεια παραδοσιακών ρόλων μέσα σε μια κοινότητα και στην έλλειψη δραστηριοτήτων.

Τα παραπάνω συμπεράσματα αναφέρονται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου καταγράφεται ο απολογισμός των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ), επτά μήνες μετά την έναρξη της δράσης του προγράμματος «Πρόσβαση σε δωρεάν και ποιοτική ιατρική φροντίδα για πρόσφυγες στην Ελλάδα».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2106 σε 12 καταυλισμούς (Ελληνικό, Μαλακάσα, Σχιστό, Τρίκαλα, Βόλος, Κατσικάς, Κόνιτσα, Φιλιππιάδα, Φανερωμένη, Δολιανά, Καβάλα, Ραιδεστός) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση υγείας των ανθρώπων που εξετάστηκαν είναι καλή. Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν συνδέονται είτε με το ταξίδι που πραγματοποίησαν για να φτάσουν στην Ελλάδα, είτε με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς: διαμονή, υγιεινή, κ.λπ.

Οι πιο κοινές παθήσεις που καταγράφτηκαν είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού (25%), τα ορθοπεδικά (13%) και τα δερματολογικά προβλήματα (13%). 

Παράλληλα, παρατηρούνται μεμονωμένα περιστατικά χρόνιων παθήσεων (υψηλή πίεση, διαβήτης, επιληψία, σοβαρή αναπηρία...) τα οποία παραπέμπονται στα κοντινότερα νοσοκομεία, ενώ οι ομάδες των ΓτΚ καλύπτουν τις ανάγκες μεταφοράς και διερμηνείας. 

 Άλλος βασικός άξονας του προγράμματος είναι η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών, τα πεδία δράσης των μαιών και της γυναικολόγου περιλάμβαναν προγεννητικό και μεταγεννητικό έλεγχο, υποστήριξη για τον θηλασμό, θεραπεία κολπικών μολύνσεων, παραπομπές περίπλοκων περιπτώσεων εγκυμοσύνης σε νοσοκομεία, κ.λπ.


ΣΧΕΔΟΝ 11.000 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι Γιατροί του Κόσμου παρεμβαίνουν σε 12 καταυλισμούς μέσω ιατρείων και κινητών μονάδων και παρέχουν μία ολιστική κάλυψη των αναγκών των προσφύγων. 

Οι ομάδες αποτελούνται από ιατρούς, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, υπευθύνους συλλογής και διαχείρισης δεδομένων, διερμηνείς και οδηγούς. 

Παράλληλα, οι 2 κινητές ιατρικές μονάδες, γυναικολογική και οδοντιατρική, προσφέρουν τη φροντίδα τους σε όλους τους καταυλισμούς ενώ παιδίατροι συνοδεύουν την ομάδα αναλόγως με τις ανάγκες.

Συνολικά, 10.929 ιατρικές εξετάσεις έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα. Πιο αναλυτικά: 9.332 Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Φροντίδας Υγείας, 767 Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, 361 Ψυχικής Υγείας καθώς και 469 οδοντιατρικές εξετάσεις. 

Μεταξύ των ανθρώπων που εξετάστηκαν 53% ήταν γυναίκες και 47% άνδρες, ενώ το 35% των ωφελούμενων ήταν ηλικίας κάτω των 15 ετών. Οι τρεις κύριες χώρες προέλευσης ήταν το Αφγανιστάν, η Συρία και το Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back