Oikonomou pisoi

Κατάληψη και έπεται συνέχεια

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2018, 00:15

Σε διήμερη κατάληψη της πρυτανείας προχώρησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες-ένοικοι των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σήμερα, είχαν συνέλευση για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

«Έχουν ξεκινήσει ήδη τα μαθήματά μας, και ακόμα περιμένουμε να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των αιτήσεων για τις την διαμονή μας στις φοιτητικές εστίες» αναφέρουν μεταξύ άλλων, λέγοντας ότι φοιτητές μεγαλύτερων ετών που έχουν κάνει αίτηση δεν έχουν που να μείνουν και αναγκάζονται να γυρίσουν στις πόλεις τους, «χάνοντας εξάμηνα, είτε νοικιάζουν προσωρινά και εξοντώνονται οικονομικά».

Αφήνουν αιχμές προς την πρυτανεία, λέγοντας ότι «πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, παραδέχονται ότι ‘οι συνθήκες ζωής στις εστίες είναι τριτοκοσμικές’. Και αυτή η φράση προσεγγίζει τέλεια την πραγματικότητα, αφού το ζεστό νερό και η θέρμανση είναι ανεπαρκή, τα δωμάτια και τα κτίρια ρημάζουν μέρα με τη μέρα, δεν έχουμε καμία ασφάλεια για πυρκαγιές και πολλά άλλα».

Συμπληρώνουν ότι τα προβλήματα δεν ξεκινάνε και τελειώνουν στις εστίες. «Ήδη βάζουμε από την τσέπη μας χρήματα είτε για αναλώσιμα υλικά στις σχολές μας, είτε για μετακίνηση με το λεωφορείο, είτε για την σίτισή μας, αφού η λέσχη δεν επαρκεί για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες».

Προσθέτουν αιχμές προς την κυβέρνηση και τους «παλιούς μνημονιακούς για το σημείο   που   με   μια   σειρά   από   νόμους   και   ακραία   υποχρηματοδότηση   έχουν   φέρει   τα πανεπιστήμια μας στο χείλος της καταστροφής». Κατηγορούν τον αντιπρύτανη κ. Πασχόπουλο ότι «ενώ στην αρχή εγγυήθηκε την συνεργασία του πέρασε πολύ σύντομα σε απειλές,  κατηγορίες, και προσπάθησε να  καταλογίσει τις ευθύνες στους ίδιους τους εστιακούς φοιτητές, για όλα τα δεινά που βιώνουν».


Ζητούν, μεταξύ άλλων, να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης, να παραταθούν τα δρομολόγια στα λεωφορεία και να μειωθεί το εισιτήριο, να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την Παιδεία κ.α. Ήδη έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back