Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάνοντας την πόλη «εξυπνότερη»

Εικόνα του άρθρου Κάνοντας την πόλη «εξυπνότερη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2019, 15:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η υπόθεση της «έξυπνης πόλης», δηλαδή της λειτουργίες που μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα σε διάφορα επίπεδα, εξοικονομώντας χρόνο, αλλά και δαπάνες από τον Δήμο και τους δημότες, είναι κεντρικό σημείο αναφοράς σε αυτή την προεκλογική περίοδο.

Η δημοτική αρχή παρουσίασε σήμερα ένα κομμάτι του σχεδίου της, το οποίο, αφενός είναι διαθέσιμο εδώ, αφετέρου περιλαμβάνει διάφορα στάδια και εφαρμογές.

Ένα από αυτά, που έχει έγκριση 450.000 ευρώ από το ΠΕΠ Ηπείρου για τον προϋπολογισμό του, παρουσίασαν ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, ο προϊστάμενος του τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Βασίλης Φλούδας και ο λέκτορας του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (πρώην ΤΕΙ Ηπείρου), Αλέξανδρος Τζάλλας, ο οποίος εκπροσώπησε τον «επιστημονικό εταίρο».

Ο δήμαρχος κ. Μπέγκας έκανε την εισαγωγή λέγοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν μπει οι άξονες για το έργο της «έξυπνης πόλης», με εφαρμογές για «ευφυείς μετακινήσεις», εξοικονόμηση ενέργειας  κ.α. Ευχαρίστησε τους συνομιλητές του και υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε ως ομάδα».

Ο κ. Μανταλόβας από την πλευρά του είπε ότι δεν πρόκειται μόνο για τεχνολογίες και ψηφιακές εφαρμογές, αλλά το σχέδιο αφορά μια σειρά δραστηριότητες όπως η κινητικότητα κ.α. «Καμία εφαρμογή βέβαια δεν είναι αρκετή να μας πείσει να μην διπλοπαρκάρουμε, για παράδειγμα» τόνισε, ευχαριστώντας όλους όσους εργάστηκαν «για να φτάσουμε εδώ». Πρόσθεσε επίσης ότι θα γίνουν και άλλες τέτοιες ανακοινώσεις μέχρι τις εκλογές, αλλά και ότι ο Δήμος θα βρεθεί να υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα  στην ιστορία του. «Το ποιος θα κόψει την κορδέλα είναι ήσσονος σημασίας» επανέλαβε ο κ. Μανταλόβας.

Ο κ. Φλούδας περιέγραψε το σκεπτικό της «έξυπνης πόλης», με τη συλλογή δεδομένων, τα οποία θα τροφοδοτούν μια πλατφόρμα. «Υπάρχει ανταγωνισμός πλέον μεταξύ των πόλεων» στο θέμα της «ψηφιακής εξυπνάδας», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Τζάλλας ενημέρωσε ότι 10-12 Μαΐου θα γίνει ένα ακόμα hackathon στο Τεχνολογικό Πάρκο, με θέμα την «έξυπνη πόλη» προκειμένου να «εμπνευστούν και να προσεγγιστούν άνθρωποι και τομείς. Το hackathon γίνεται με τη στήριξη της P&I και της Teamviewer.

Εκτός από τις εφαρμογές με τις διάφορες λειτουργίες (στάθμευση, περιβαλλοντικές μετρήσεις, αναγμωση qr κωδικών με διάφορες χρήσεις κ.α.), το πλαίσιο περιλαμβάνει εξοπλισμό αλλά και λειτουργικότητα-διασύνδεση των εφαρμογών.

ΣΧΟΛΙΑ
τζεσ
Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους και να μην φτάσουμε να απολαμβάνουμε υποτυπώδη έργα με ανύπαρκτο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Αν δεν το έκαναν μέχρι τώρα, ίσως, λέμε ίσως, να το κάνουν από δω και πέρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back