Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το καλοκαίρι των πολιτιστικών επιδοτήσεων

Εικόνα του άρθρου Το καλοκαίρι των πολιτιστικών επιδοτήσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2020, 22:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φέτος, το θέμα των οικονομικών ενισχύσεων στο χώρο του πολιτισμού είναι επίκαιρο και κρίσιμο, λόγω του πλήγματος που επήλθε από την καραντίνα και τα ειδικά υγειονομικά μέτρα.

Καταρχάς, το ΥΠΠΟ έχει ανακοινώσει την παροχή 1.440.300 ευρώ για την ενίσχυση Φεστιβάλ-σύνθετων πολυθεματικών δράσεων, και των γραμμάτων και βιβλίου.

Σε αυτή τη δράση συμπεριλήφθηκαν 153 προτάσεις. Μια από αυτές είναι το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας, το οποίο φέτος είναι στον 38ο χρόνο του και είναι καθιερωμένο και αναγνωρίσιμο.

Είναι επίσης η Photometria, το διεθνές φωτογραφικό φεστιβάλ που ξεκινάει κάθε χρόνο από τα Γιάννενα.

Είναι το Πρέβεζα Jazz Festival που επίσης είναι διεθνές και σταθερό, κάθε χρόνο.

Είναι ακόμα το διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Δωδώνης, η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων που βαδίζει προς τη δεύτερη διοργάνωσή της, το φεστιβάλ Βωβούσας, η «Κρουστοπανήγυρις» της Άρτας, στο Κομμένο, οι εκδηλώσεις του συλλόγου «Σκουφά» στην Άρτα για τα 140 χρόνια από την απελευθέρωση. Τέλος, είναι το φετινό Zagoriwood και το Zagori Fiction Days, για το οποίο αναμένονται λεπτομέρειες προσεχώς.

Στις θεατρικές παραγωγές, η δεν υπάρχει παρουσία. Ήδη, στα Γιάννενα «μαίνεται» η αντιπαράθεση καλλιτεχνών-Δήμου Ιωαννιτών για τους χειρισμούς του ΔΗΠΕΘΙ, το οποίο διοχετεύει τις παραγωγές σε συγκεκριμένους διαύλους και κατηγορείται ότι αποκλείει με αυτό τον τρόπο, καλλιτέχνες και δημιουργούς.  Σημειωτέον ότι οι επιχορηγήσεις για το θέατρο είναι περί τα 2,3 εκατ. ευρώ.

Τέλος, με 1,3 εκατ. ευρώ θα επιχορηγηθούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελείς ή πολιτιστικούς σκοπούς. Ανάμεσά, τους, είναι η Πινακοθήκη Αβέρωφ για την έκθεση «Δημιουργικές συναντήσεις 2020-Σταύρος Κοτσιρέας-sir Peter Blake» και για εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, είναι η παραγωγή «Αναβιώνοντας το θεατρικό μπουλούκι στα Τζουμέρκα» της ομάδας Έως.

Τα ποσά που παίρνουν οι προτάσεις δεν είναι πολύ μεγάλα και εξαρτώνται από το μέγεθος της παραγωγής κ.λπ. Όλα τα στοιχεία, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, www.culture.gr. Επίσης, δεν σημαίνει ότι όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν, καθώς οι μεταπανδημικές συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά τα πράγματα.

Αρκεί όμως η αναφορά των εκατομμυρίων και η «επικοινωνιακή αντεπίθεση» του Υπουργείου Πολιτισμού, που χειρίστηκε πλημμελώς και με υπεροψία, αρχικά, την κρίση; Οι καλλιτέχνες επισημαίνουν ότι το Μητρώο Καλλιτεχνών, που έχει προβληθεί ως προϋπόθεση, ουσιαστικά, για τις στηρίξεις από τούδε και στο εξής, έχει πολλά κενά και δεν προβλέπει την πολυπλοκότητα των ειδικοτήτων, ενώ κάποιες άλλες παραλείπονται και άλλες πάλι, είναι απούσες. Κοινώς, το υπουργείο κατηγορείται ότι δεν είχε και πολύ συγκεκριμένη αντίληψη για τη σύγχρονη επαγγελματική πραγματικότητα των καλλιτεχνών…

Προκειμένου να αντιπαρέλθει την κριτική, προέβη σε μια ακόμα κίνηση, με έκτακτη επιχορήγηση των ΑΜΚΕ. Φαίνεται ότι την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια, όψιμη έστω, στροφή προς τη στήριξη φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, που αρχικά είχαν αποκλειστεί εντελώς από κάθε είδους στήριξη, παρότι είναι κανονικές επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back