Και πάλι είναι λίγα τα χρήματα

Εικόνα του άρθρου Και πάλι είναι λίγα τα χρήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2020, 15:56

Χτες Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων αλλάζει και θα βασίζεται πλέον σε «θεσμοθετημένα, αντικειμενικά κριτήρια».

Πέρα από το γεγονός όμως ότι αυτά τα κριτήρια βασίζονται κυρίως σε μια ανταγωνιστική αντίληψη για την εκπαίδευση, η οποία δεν είναι ούτε ιδιαίτερα παιδαγωγική, ούτε ακαδημαϊκή, υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα:

Ότι τα χρήματα που ανακοίνωσε το υπουργείο, δεν επαρκούν.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για παράδειγμα, θα λάβει ως τακτική επιχορήγηση 4.488.572 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα χρήματα σημειωτέον, δεν περιλαμβάνεται η φοιτητική μέριμνα. Είναι τα «ανελαστικά έξοδα» δηλαδή. Επίσης, δεν καλύπτουν το βασικότατο έξοδο της ενέργειας, που στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κυμαίνεται ως 1,5-2 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα χρήματα, για τη ΔΕΗ και το πετρέλαιο δηλαδή, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πρέπει και φέτος να ψάξει να τα βρει ή να συνεχίσει την ακολουθία δημιουργίας χρέους στη ΔΕΗ, που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια, κατά τα οποία η τακτική επιχορήγηση των πανεπιστημίων «θυσιάζεται» στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το εξής: ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πρόθυμο να πληρώσει το χρέος του στη ΔΕΗ από το αποθεματικό του και να τύχει της έκπτωσης 27% που προβλέπεται. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών δεν επιτρέπει τη διάθεση χρημάτων για τέτοιο σκοπό.

Οπότε, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πρέπει φέτος να βρει τρόπο για τα αυτονόητα, ενώ το ένα υπουργείο του δίνει λιγότερα χρήματα από τις ανάγκες του και το άλλο, δεν του επιτρέπει να διαθέσει το «υστέρημά» του για να καλύψει τα χρέη του…



ΣΧΟΛΙΑ
Χρήστος Σ.
Έφαγαν έφαγαν έφαγαν ...ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΑ;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back