Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και... ξαφνικά 500.000 ευρώ για τα σκουπίδια

Εικόνα του άρθρου Και... ξαφνικά 500.000 ευρώ για τα σκουπίδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2021, 17:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπουργείο Ανάπτυξης έρχεται για άλλη μια φορά να χρηματοδοτήσει ένα κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο. Με πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ επιχορηγείται η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανακοίνωσε η ίδια, για τη μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στους κατά τόπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Εν έτει 2018, πριν τη συγκρότηση του ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου και ενόψει της λειτουργίας του εργοστασίου στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, το υπουργείο Ανάπτυξης, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια Ηπείρου με 1,2 εκατ. ευρώ.

Αναμφίβολα, η νέα χρηματοδότηση των 500.000 ευρώ ελαφρύνει για κάποιο χρονικό διάστημα (κατά εκτίμηση γύρω στους 6-7 μήνες) τους Δήμους και κατ’ επέκταση τους πολίτες, οι οποίοι δεν θα έχουν αυτό το συν έξοδο.

Η εξέλιξη αυτή βέβαια έρχεται σε μια περίοδο που η «μάχη» μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και ΦοΔΣΑ για τη μεταφορά του υπολείμματος μαίνεται –και σε δικαστικό επίπεδο, με τον ΦοΔΣΑ να έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του περιφερειάρχης για απευθείας ανάθεση της μεταφοράς του υπολείμματος σε θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ.

Η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να χρηματοδοτήσει το υπόλειμμα δεν προκύπτει προφανώς από κάποια κυβερνητική ευαισθησία για το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων ή για τα ανταποδοτικά τέλη. Εξάλλου, πέρσι τέτοια εποχή, ανάλογο αίτημα του ΦοΔΣΑ προς το υπουργείο Ανάπτυξης για χρηματοδότηση της μεταφοράς του υπολείμματος δεν είχε καμία τύχη.

Είναι σαφέστατο ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έρχεται να στηρίξει σε πολιτικό επίπεδο τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη στη μάχη με τον ΦοΔΣΑ –αν ήθελε να συνδράμει μόνο οικονομικά στη μεταφορά του υπολείμματος, το υπουργείο θα χρηματοδοτούσε τον ΦοΔΣΑ. Το αίτημα της χρηματοδότησης το κατέθεσε η ίδια η περιφερειακή αρχή, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, και η κυβέρνηση δεν είπε «όχι», ανοίγοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο στα της αρμοδιότητας της διαχείρισης των απορριμμάτων.  

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα ήταν, όπως αποδεικνύεται, αρκετά αποδοτική για τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, ο οποίος με την κίνηση αυτή κάνει μια επίδειξη ισχύος.

Στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου δηλώνει το εξής: «Το ποσό αυτό (σ.σ. των 500.000 ευρώ) συνδυαστικά και με την έκπτωση που πέτυχε η Περιφέρεια για τη μεταφορά (πάνω από 30%) καλύπτει το σχετικό κόστος για αρκετά μεγάλο χρόνο, απαλλάσσοντας αντίστοιχα τους Δήμους της Ηπείρου- με τελικούς αποδέκτες τους πολίτες της Ηπείρου - από τα τέλη μεταφοράς του για το συγκεκριμένο  διάστημα».

Σημειωτέον ότι η έκπτωση του 30% αφορούσε την απευθείας ανάθεση του ποσού των μόλις 20.000 ευρώ στην εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ, που με αυτόν τον τρόπο έκανε «ποδαρικό» στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η σύνδεση της έκπτωσης αυτής με τη νέα χρηματοδότηση, προκαλεί ερωτηματικά. Κι αυτό επειδή μια υπηρεσία ή ένα έργο κόστους 500.000 ευρώ δεν μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο της απευθείας ανάθεσης αλλά μόνο του διαγωνισμού…

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη κίνηση του ΦοΔΣΑ στην όλη υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back