Κ. Γάτσιος: Περί υγείας, οικονομίας και χρηματοδοτικών εργαλείων

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2020, 15:08

Παρατηρήσεις για υγεία και οικονομία υπό τις τρέχουσες συνθήκες κάνει ο Κώστας Γάτσιος, πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Αναφέρει ότι «στο τέλος, τίποτε δε θα είναι το ίδιο στον κόσμο: στην έννοια του κράτους και των διακρατικών σχέσεων, στις παγκόσμιες ισορροπίες δύναμης και στη μορφή της παγκοσμιοποίησης, στις σχέσεις κοινωνίας, κράτους και αγοράς».

Επίσης, διερωτάται «ποια θα ήταν η κατάσταση σήμερα εάν δεν υπήρχε το ΕΣΥ –αυτό, με όλες τις πολλές αδυναμίες του που αναδείχτηκαν ίσως υπέρ το δέον από την πολιτικολογία, αλλά και τα πολλά καλά του που τα αναδεικνύει μόνη της η ίδια η πραγματικότητα της κρίσης» και «ποια ήταν η πολιτικο-ιδεολογική προσέγγιση η οποία το εγκαθίδρυσε και ποια εκείνη που το πολέμησε».

Επίσης, τονίζει ότι «για τα περίφημα ΣΔΙΤ (για τα οποία σπεύδω να διευκρινίσω ότι δεν είμαι αντίθετος από άποψη αρχής, ούτε όμως υπερεκτιμώ την αξία τους), αναρωτιέμαι τούτο: σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε αυτόν τον ‘πόλεμο με τον αόρατο εχθρό’, όπως έχει αποκαλεστεί, ποια ακριβώς είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας, των μεγάλων νοσοκομείων και των ιδιοκτητών τους;».

Καταλήγει τονίζοντας ότι «χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως οι πιστοληπτικές γραμμές στήριξης, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης αυξάνοντας ταυτόχρονα το χρέος τους, είναι παντελώς προς τη λάθος κατεύθυνση» και προσθέτει ότι «είναι απείρως προτιμότερο να έχουμε οικονομίες και κοινωνίες στα πόδια τους που υποφέρουν από πληθωρισμό, παρά ερείπια κοινωνιών και οικονομιών χωρίς πληθωρισμό».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back