Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ίχνη από αρκούδες στην Άνω Λαψίστα

Εικόνα του άρθρου Ίχνη από αρκούδες στην Άνω Λαψίστα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2021, 18:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για περιστατικό προσέγγισης αρκούδων στην Άνω Λαψίστα, στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, κάνει λόγο ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στελέχη του Φορέα Διαχείρισης επισκέφθηκαν χτες το απόγευμα την περιοχή, μετά από αναφορά κατοίκου του οικισμού της Άνω Λαψίστας για την εμφάνιση ατόμων αρκούδας (Ursus arctos).

Eκεί πραγματοποίησαν αναγνωριστικές διαδρομές για εύρεση βιοδηλωτικών ιχνών παρουσίας ατόμων αρκούδας. Μαρτυρίες των κατοίκων κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός θηλυκού ενήλικου ατόμου συνοδευόμενο με δύο νεαρά άτομα.

Κατά την επίσκεψη των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης και κατόπιν πληροφοριών από τον εν λόγω κάτοικο, διαπιστώθηκαν βιοδηλωτικά ίχνη (περιττώματα) αρκούδας, πάνω από τον οικισμό της Άνω Λαψίστας.

«Επίσης, στον κάμπο της πρώην λίμνης Λαψίστας, όπου υπάρχουν καλλιέργειες καλαμποκιού, κατά την αυτοψία εντοπίστηκαν φρέσκα, κατά την άποψή μας, βιοδηλωτικά ίχνη (περιττώματα) αρκούδας» αναφέρεται.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας κάνει γνωστό ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες ενημέρωσης των αρμόδιων φορέων εφιστώντας την προσοχή τους προκειμένου να παρακολουθηθεί το εν λόγω περιστατικό για την αξιολόγησή του και τη λήψη πιθανών αποφάσεων με τα ενδεδειγμένα μέτρα αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων που δημιουργηθούν από την προσέγγιση αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές καθώς και επί της προστασίας του είδους.

Παράλληλα, ο Φορέας Διαχείρισης ζητά από όλους τους κατοίκους της περιοχής να είναι προσεκτικοί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back