Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιωάννινα_2023: «Αντιδημοκρατικές διαδικασίες»

Εικόνα του άρθρου Ιωάννινα_2023: «Αντιδημοκρατικές διαδικασίες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2020, 15:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για απουσία δημοκρατικότητας και διαφάνειας των διαδικασιών κατηγορεί η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ στην υπόθεση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών.

Αφορμή για την παρέμβαση της παράταξης αποτελεί το περίφημο data room στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου, μετά από επιστολή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, δύο εκπρόσωποι από κάθε παράταξη, και με την προϋπόθεση της διαπίστευσης, μπορούν να επισκεφθούν σήμερα για να δουν τα μελετητικά στοιχεία του σχεδιαζόμενου έργου.

Καταρχάς η παράταξη κάνει λόγο για δικαίωση καθώς η πρόσκληση προσέλευσης στο data room αποτελεί μια ομολογία της δημοτικής αρχής ότι «δεν υπήρξε, έστω και η ελάχιστη ενημέρωση ούτε της οικονομικής επιτροπής ούτε των δημοτικών συμβούλων».

Ωστόσο, «εκεί εξαντλείται και η ικανότητα της δημοτικής αρχής των όψιμων ‘εκσυγχρονιστών’, να αντιλαμβάνεται τη δημοκρατικότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών και την αναγκαιότητα της εφαρμογής τους»…

Η παράταξη καταγγέλλει τη διαδικασία του data room, και συγκεκριμένα καταγγέλλει την περιορισμένη πρόσβαση των δημοτικών συμβούλων («πισωγύρισμα σε απολυταρχικές πρακτικές» αναφέρει), τη μη προσέλευση πολιτών και την περιορισμένη πρόσβαση κατά τόπο, κατά χρόνο και κατά αριθμό «που στερεί από τη δημοκρατία τον έλεγχο της διαδικασίας και οδηγεί υποχρεωτικά σε ψήφο δια αντιπροσώπου».

Έμφαση δίνει και στα περί διαπίστευσης. «Η απόπειρα εποπτείας της δραστηριότητας των εκπροσώπων του λαού, με τον μανδύα της ‘διαπίστευσης’, στην άσκηση της υποχρέωσής τους να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αποτελεί καταστρατήγηση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων» τονίζει.

Η παράταξη της κ. Καλογιάννη έρχεται να αποδομήσει και το επιχείρημα περί «δικαιώματος επί της πνευματικής ιδιοκτησίας» που έχει επικαλεστεί ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης για τη μη παράδοση της μελέτης στον Δήμο. «Το δικαίωμα επί της πνευματικής ιδιοκτησίας, αυτό προσβάλλεται με την αντιγραφή και όχι με την γνώση. Ειδικότερα, για τα δημόσια έγγραφα, έγγραφα που συντάχθηκαν για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, κάθε αποκλεισμός από την πρόσβαση σε αυτά, προκαλεί ερωτηματικά» τονίζει η παράταξη.

Κλείνει δε την παρέμβασή της, υπενθυμίζοντας στη δημοτική αρχή «που ομολογεί αδυναμία άσκησης ουσιαστικής εξουσίας, αναθέτοντας σε τρίτους την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Δήμου, ότι η απομάκρυνση από την αρχή της διαφάνειας, που πρέπει να διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, αποτελεί ευθεία προσβολή της κοινοτικής νομοθεσίας και της εσωτερικής έννομης τάξης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back