Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ιωάννινα-Κακαβιά» και Ταμείο Ανάκαμψης

Εικόνα του άρθρου «Ιωάννινα-Κακαβιά» και Ταμείο Ανάκαμψης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2020, 18:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «πονεμένο» έργο της επέκτασης της Ιόνιας οδού, του τμήματος «Ιωάννινα-Κακαβιά», βρίσκεται στη λίστα των έργων του υπουργείου Υποδομών, η οποία προορίζεται για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Περιφέρεια Ηπείρου το γνωρίζει και ετοιμάζεται, αλλά επίσημες ανακοινώσεις δεν κάνει. Ενημερώνει όμως δημάρχους, όπως προκύπτει και από τη σημερινή ανακοίνωση του δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη.

«Ενημερώθηκα από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη για την ένταξη του τμήματος της Ιόνιας οδού από τα Γιάννινα μέχρι την Κακαβιά στο Ταμείο Ανάκαμψης» δηλώνει ο δήμαρχος, ο οποίος χαιρετίσει την απόφαση και εκφράζει την ελπίδα του να ξεκινήσει σύντομα το σημαντικό αυτό έργο.

Στις αρχές της εβδομάδας, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων είχε μεταφέρει με ανακοίνωσή του τα νέα, μετά από συνάντηση που είχε η διοίκησή του με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. αφορά ένα «πακέτο» 750 δις ευρώ για τα κράτη-μέλη με στόχο την ανάσχεση της ζημιάς που έχει επιφέρει στην οικονομία η πανδημία (με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι το καλοκαίρι). Ένα αρκετά περίπλοκο, προς το παρόν, ταμείο, με την Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα διεκδίκησης 32 δις ευρώ. 

Aπό τα 750 δις, τα 390 δις ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και τα 360 δις ευρώ αποπληρωτέα δάνεια. Σύμφωνα με τα όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι διαθέσιμοι προς εκταμίευση από τον Ιούνιο του 2021. Η κάθε χώρα θα πρέπει να καταθέσει το πρόγραμμά της βάσει των στοχεύσεων της Ε.Ε. Και προφανώς τα έργα που έχουν πιθανότητες, είναι αυτά για τα οποία υπάρχει «ωριμότητα».

Το έργο «Ιωάννινα-Κακαβιά» έχει μελετηθεί, αν και έχει αμφισβητεί ο βαθμός «ωριμότητας». Παράλληλα, πρόκειται για ένα έργο που έχει «συρθεί» τόσο πολύ μέσα στα χρόνια και για το οποίο έχουν ειπωθεί διάφορα σενάρια χρηματοδότησης, και χωρίς να λείπουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Μετά λοιπόν τις εξελίξεις, η μπάλα είναι στο… γήπεδο της Περιφέρειας Ηπείρου. Και αυτό επειδή τον Ιούλιο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μεταβίβασε στην Περιφέρεια την αρμοδιότητα ωρίμανσης και υλοποίησης του έργου, μετά από αίτημα της δεύτερης. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει αρκετές πολιτικές αντιδράσεις.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει λοιπόν στα χέρια της αυτή τη στιγμή ένα οδικό έργο, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και με έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό 340 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να το επεξεργαστεί για να υπάρξει ετοιμότητα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back