Τα δεδομένα: τον Μάρτιο του 2024 υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας οδού, διάρκειας 35 ετών, στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Εgis Projects έναντι του ποσού του 1,34 δις ευρώ.
Η διαδικασία της παραχώρησης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, όπως η πιστοποίηση σηράγγων, οι υπολειπόμενοι σταθμοί διοδίων κλπ –πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την απομείωση του τιμήματος ή την τεκμηρίωση αποζημιώσεων.
Η «ΤΕΡΝΑ» είναι επίσης η ίδια εταιρία που έχει αναλάβει, μετά από διαγωνισμό που έκανε η «Εγνατία Οδός ΑΕ», από τις αρχές του 2024 και για δύο χρόνια τη συντήρηση-λειτουργία του δυτικού τμήματος του αυτοκινητόδρομου, από Θεσσαλονίκη έως Ηγουμενίτσα, με κόστος σύμβασης 85 εκατ. ευρώ.
Toν τελευταίο καιρό, όπως φαίνεται, η «Εγνατία Οδός ΑΕ» αποφάσισε ότι πρέπει να προχωρήσει σε εργασίες δομικής συντήρησης σε τμήματα του βόρειου κλάδου, από την Παναγιά μέχρι το Μέτσοβο. Και έστειλε σχετικό έγγραφο στις Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας με το οποίο προανήγγειλε το κλείσιμο του κλάδου αυτού για έξι μήνες, από τις αρχές του καλοκαιριού και την εκτροπή της κίνησης μέσω Κατάρας ή (και Μηλιάς). Το έγγραφο αυτό δημοσιοποίησε η γιαννιώτικη ιστοσελίδα epiruspost.gr.
Η πρώτη και μοναδική επίσημη αντίδραση ήρθε από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη –εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν υπήρξε κάποια δήλωση. Ο κ. Καχριμάνης με δηλώσεις του σε γιαννιώτικα αλλά και τρικαλινά μέσα ενημέρωσης διαμήνυε ότι ο δρόμος μέσω Κατάρας είναι παρατημένος, περισσότερο δε από την πλευρά της Θεσσαλίας και ότι πρέπει να εφαρμοστεί η λύση της αμφίδρομης κίνησης στις υπάρχουσες σήραγγες του βόρειου κλάδου της Εγνατίας.
Είπε επίσης ότι ο δρόμος της Κατάρας «έχει παραμείνει σαν ένας ιστορικός δρόμος». Βέβαια ο δρόμος της Κατάρας παραμένει εθνική οδός – από όσα είναι γνωστά, δεν έχει αποχαρακτηριστεί. Τα περί ιστορικότητας επίσης ανήκουν στο πεδίο της κοινωνικής διάστασης.
Αν και πρόκειται για ένα δύσκολο οδικό δίκτυο τους χειμερινούς μήνες (με μπάρες να τοποθετούνται για το κλείσιμο του δρόμου λόγω δεδηλωμένης αδυναμίας για αποχιονισμό), είναι ένας δρόμος που θα πρέπει να είναι στοιχειωδώς συντηρημένος. Και εδώ η ευθύνη ανήκει στις δύο Περιφέρειες: Ηπείρου και Θεσσαλίας.
Το σίριαλ με το έγγραφο της Εγνατίας οδού, συνεχίστηκε με την ΕΡΤ3 να φιλοξενεί (γραπτή) δήλωση του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου σύμφωνα με την οποία δεν θα διακοπεί η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο. Σημειωτέον ότι η «Εγνατία Οδός ΑΕ» εποπτεύεται από το υπουργείο Υποδομών.
Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, σε χτεσινή του δήλωση, εκτίμησε κι αυτός ότι η συντήρηση του αυτοκινητόδρομου θα γίνει χωρίς διακοπή της κυκλοφορίας, αλλά με αμφίδρομη κίνηση στον έναν κλάδο.
Την ίδια ώρα εμφανίστηκε απορημένος για τη διαρροή του εγγράφου, λέγοντας ότι «είχε ζητήσει να μη δοθεί πουθενά» και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν το έδωσε ο ίδιος. «Για να πω ότι ήξερα ότι υπάρχουν κάποια θέματα κάποτε. Γιατί λοιδορήθηκα για αυτό», όπως είπε (παραπέμποντας στη γνωστή υπόθεση με την «επικίνδυνη σήραγγα» στην Εγνατία οδό την οποία είχε επικαλεστεί πέρσι –είχε μιλήσει για σήραγγα στο ύψος του Ανηλίου, αλλά τελικά η αυτοψία των ιθυνόντων κατέληξε στη σήραγγα Μαλακασίου Α). Προφανώς ο κ. Καχριμάνης είχε ένα άγχος να μη βρεθεί ξανά στο στόχαστρο του υπουργείου Υποδομών.
Τι μένει από όλη αυτή την ιστορία; Ένα ερώτημα: Πόσο σοβαρές και άμεσες είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο οδικό τμήμα Παναγιά-Μέτσοβο και πώς η «Εγνατία Οδός ΑΕ» σχεδιάζει να τις κάνει τελικά.