Το Ισραήλ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα, δήλωσαν αξιωματούχοι την Κυριακή, επηρεάζοντας μια μονάδα αφαλάτωσης που παράγει πόσιμο νερό για ένα μέρος της άνυδρης περιοχής. Η Χαμάς έκανε λόγο για ενέργεια που αποτελεί μέρος της «πολιτικής λιμοκτονίας» του Ισραήλ.
Το Ισραήλ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα τις προμήθειες αγαθών στο έδαφος των περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.
Το Ισραήλ πιέζει τη μαχητική ομάδα να δεχτεί παράταση της πρώτης φάσης της εκεχειρίας τους. Η φάση αυτή έληξε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το Ισραήλ θέλει η Χαμάς να απελευθερώσει τους μισούς από τους εναπομείναντες ομήρους σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση να διαπραγματευτεί μια μόνιμη εκεχειρία.
Η Χαμάς αντίθετα θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πιο δύσκολη δεύτερη φάση της εκεχειρίας, η οποία θα προβλέπει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων από τη Γάζα, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και μια διαρκή ειρήνη. Η Χαμάς πιστεύεται ότι έχει 24 ζωντανούς ομήρους και τις σορούς άλλων 35.
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει όταν σταμάτησε όλες τις προμήθειες ότι το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα. Η επιστολή του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ προς την Israel Electric Corporation της λέει να σταματήσει να πουλάει ρεύμα στη Γάζα.
Η περιοχή και οι υποδομές της έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και οι περισσότερες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, χρησιμοποιούν πλέον γεννήτριες. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χαζέμ Κασάμ, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει «πρακτικά» διακόψει την ηλεκτροδότηση από την έναρξη του πολέμου και χαρακτήρισε την τελευταία απόφαση μέρος της «πολιτικής λιμοκτονίας του Ισραήλ, σε σαφή περιφρόνηση όλων των διεθνών νόμων και κανόνων».
Το εργοστάσιο αφαλάτωσης παρείχε 18.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα για την κεντρική περιοχή Ντέιρ αλ-Μπάλα της Γάζας, σύμφωνα με την Gisha, μια ισραηλινή οργάνωση αφιερωμένη στην προστασία του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην ελεύθερη μετακίνηση. Η εκτελεστική διευθύντρια Τάνια Χάρι δήλωσε ότι αναμένεται να λειτουργεί με γεννήτριες και να παράγει περίπου 2.500 κυβικά μέτρα ημερησίως, περίπου όσο μια ολυμπιακή πισίνα.
Το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις για την αναστολή των προμηθειών.
«Οποιαδήποτε άρνηση της εισόδου των ειδών πρώτης ανάγκης για τη ζωή των αμάχων μπορεί να ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία», δήλωσε την Παρασκευή το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Με πληροφορίες από ΑΡ