ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναστέλλονται όλες οι λειτουργίες

Εικόνα του άρθρου Αναστέλλονται όλες οι λειτουργίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2020, 00:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 10 το βράδυ της Δευτέρας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αναστείλει τις λατρευτικές συνάξεις, εκτός των κυριακάτικων θείων λειτουργιών. Στην απόφασή της τόνισε ότι αυτές θα τελούνται κανονικά μεταξύ 7 και 8 το πρωί. Στις λειτουργίες της Κυριακής συμμετείχε πολύς κόσμος, αψηφώντας την επιστημονική θέση για αποφυγή της μετάληψης και του συγχρωτισμού, στην κρίσιμη φάση εξάπλωσης του ιού. Παρότι η ΔΙΣ δέχθηκε αρκετές συστάσεις και εκκλήσεις, ακόμα και για κλείσιμο των ναών, τελικά, οι λειτουργίες θα γίνονται μια ώρα, το πρωί της Κυριακής.

Όλη η απόφαση είναι εδώ.

Η επίσημη εκκλησία ουσιαστικά παρέτεινε τη μερική αυτοεξαίρεσή της  από τα αυστηρότατα μέτρα περιορισμού και καραντίνας, προκειμένου να μην  εξαπλωθεί ο κοροναϊός, αποφασίζοντας: 

Με αίσθημα ποιμαντικής  ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την  λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από  την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020)  μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου  (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως  και κατά την εορτή του  Ευαγγελισμού.

Στις 10.40 περίπου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Την απόφαση επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:


Στην απόφασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους ηλικιωμένους και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Βέβαια, το ίδιο είχε κάνει και πρότινος, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back