Oikonomou pisoi

ΗΠΑ: Τα ξημερώματα θα ξέρουμε τον νέο Πρόεδρο

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Τα ξημερώματα θα ξέρουμε τον νέο Πρόεδρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/11/2016, 23:59

Μετά τις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης αναμένεται να μάθουμε τον νικητή των αμερικανικών εκλογών. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μια ώρα πριν στις 04:00 τα ξημερώματα, όταν κλείσουν οι κάλπες και στις τελευταίες πολιτείες της Αϊόβα και της Βόρειας Ντακότα.

Υπάρχει όμως και το σενάριο ενός θρίλερ. Αν η μάχη κριθεί στο Οχάιο -κάτι που δεν θα συμβεί άλλωστε και για πρώτη φορά- και οι δύο μονομάχοι απέχουν ελάχιστα, τότε θα πρέπει να περιμένουμε την καταμέτρηση των ψήφων εξ αποστάσεως -κάτι που θα μπορούσε να πάρει άλλες 10 μέρες.

Στις κάλπες προσέρχονται μαζικά από τη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος περί τα 190 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι προκειμένου να επιλέξουν τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, μετά από μία τεταμένη προεκλογική περίοδο. 

Ο αριθμός των Αμερικανών ψηφοφόρων φθάνει τα 225 εκατομμύρια, ωστόσο, η πρώιμη ψηφοφορία και οι επιστολικές ψήφοι που έσπασαν κάθε ρεκόρ προσελκύοντας γύρω στα 50 εκατομμύρια ψηφοφόρους οι οποίοι ήδη έχουν επιλέξει τον Πρόεδρο τους.

Στην κάλπη προσήλθε και η προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος η οποία ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της Τσάπακουα, στη Νέα Υόρκη, όπου κατοικεί. Την Χίλαρι Κλίντον υποδέχθηκαν στο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς της που λειτουργεί ως εκλογικό κέντρο περίπου 150 άτομα που την περίμεναν επί μία ώρα. Ψήφισε συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

«Οι άνθρωποι μετρούν τόσο πολύ στο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι για τη χώρα μας θα κάνω το καλύτερο που μπορώ εάν έχω την τύχη να κερδίσω σήμερα», είπε η Χίλαρι Κλίντον βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο.

O υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) σε ένα εκλογικό κέντρο στο Μανχάταν, όπου έγινε δεκτός με ανάμεικτες αντιδράσεις από τους πολίτες: κάποιοι τον χειροκρότησαν, κάποιοι άλλοι τον γιουχάισαν.

Ο μεγιστάνας έφθασε στο εκλογικό κέντρο με λιμουζίνα κι έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μελάνια. Είχε επιλέξει να φορέσει σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα, ενώ προτού πάει να ψηφίσει αντήλλαξε χειραψίες με πολίτες κι αγόρασε ένα γλυκό από ένα παιδί σε έναν υπαίθριο πάγκο.


ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ

Τουλάχιστον 46,27 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, με επιστολική ψήφο ή στα εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2012. Επίπεδα ρεκόρ συμμετοχής έχουν καταγραφεί σε 28 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, ενώ εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του AP, η συμμετοχή στην πρώιμη ψηφοφορία μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο 40% των ψηφοδελτίων της ψηφοφορίας. Τέσσερα χρόνια πριν, 46,22 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν συμμετάσχει στην πρώιμη ψηφοφορία, που αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των ψηφοδελτίων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back