Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ημερίδα για τις εξαρτήσεις, που παραμένουν χαμηλά στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Ημερίδα για τις εξαρτήσεις, που παραμένουν χαμηλά στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2022, 01:35
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στις 22 Ιουνίου η «Σχεδία» διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Οι πολλαπλές διαστάσεις της εξάρτησης. Διαχρονικές πρακτικές - Νέες προκλήσεις», στις 18.00, στο ξενοδοχείο Grand Serai.

Ένα από τα θέματα που θα εξετάσει, είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας στις εξαρτητικές συμπεριφορές.

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Βασίλης Κούτρας παρέθεσε μερικά στοιχεία του 2019 (Έρευνα ESPAD), όπου η Περιφέρεια Ηπείρου «έχει τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης είτε ναρκωτικών, είτε καπνού, είτε αλκοόλ σε μαθητές 16-18 ετών» όπως ανέφερε.

Στην ίδια έρευνα, η Ήπειρος έχει τα μικρότερα ποσοστά στο κάπνισμα μαθητών-τριών λυκείου, καθώς και στη μέθη έως τρεις φορές τους τελευταίους 12 μήνες της έρευνας.

 Πρόσθεσε δε ότι στην ίδια έρευνα του 2011, ο νομός Ιωαννίνων εμφάνιζε εξίσου χαμηλότερα ποσοστά καταχρήσεων. «Αυτό σημαίνει ότι διαχρονικά ότι το Κέντρο Πρόληψης ‘Σχεδία’ κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο στον τομέα της πρόληψης», συμπέρανε.

Η πρόεδρος της «Σχεδίας» Σοφία Μαρκούλα τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ημερίδα «σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό της πόλης, με τη σημασία της να είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οργανώνεται σε μια περίοδο, που το αποτύπωμα της πανδημίας έχει επιτείνει τις καθημερινές δυσκολίες και εντείνει το πρόβλημα των εξαρτήσεων».

Προσκεκλημένος ομιλητής, θα είναι ο δρ Παναγιώτης Γεωργάκας, διευθυντής ΕΣΥ Τμημάτων Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Εξάρτηση: μια προσωπική επιλογή. Απεξάρτηση: μια συλλογική προσπάθεια»,

Ένα κομμάτι της ημερίδας θα είναι αφιερωμένο στη σημασία της πρόληψης για την αποφυγή των εξαρτήσεων και ειδικότερα στον ρόλο που έχει διαδραματίσει η «Σχεδία» διαχρονικά. Στο θέμα αυτό θα αναφερθούν ειδικότερα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης, η κοινωνιολόγος MSc Καλλιόπη Κομνηνού και η ψυχοπαιδαγωγός MSc Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής Ερασμία Φείδη.

Ο  αντιπεριφερειάρχης και μέλος της διοίκησης της Σχεδίας Βασίλης Γοργόλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Οφείλουμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων, για να βγουν από αυτόν τον κόσμο. Και αυτό πρέπει να ξεκινάει από τη νεαρή ηλικία, μέσα από τα σχολεία και εκεί εντοπίζουμε διαχρονικά τις παρεμβάσεις μας».

Τέλος, η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου στη διοίκηση του Κέντρου, της «Σχεδίας» Ανθή Μάστακα, πρόσθεσε ότι «όλοι μας, από οποιαδήποτε κομμάτι κι αν εκπροσωπούμε αυτή την κοινωνία, οφείλουμε να δώσουμε στα νέα παιδιά την ευκαιρία να ζήσουν και να προλάβουν την οποιαδήποτε εμπλοκή με κάθε εξάρτηση»,

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back