Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η σύγκλητος προβληματίζεται με το νέο νόμο

Εικόνα του άρθρου Η σύγκλητος προβληματίζεται με το νέο νόμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2020, 19:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία είναι ο δεύτερος κρίσιμος νόμος που συζητιέται ή ψηφίζεται εν μέσω καραντίνας και συγκεντρώνει έντονη κριτική από τους φορείς.

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ψήφισμά της, μετά από τηλεδιάσκεψη, τονίζει ότι «προβληματίζεται» με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, εν μέσω πανδημίας. Δηλώνει ότι θα καταθέσει δημόσια τις απόψεις για όλες τις αλλαγές που προβλέπει ο νόμος, ωστόσο επί του παρόντος, διατυπώνει τη διαφωνία της με την αλλαγή στον τρόπο υποψηφιοτήτων για τις πρυτανικές εκλογές.

«Η πείρα απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το μέτρο που ισχύει σήμερα, δηλαδή η ανεξάρτητη κάθοδος των υποψηφίων αντιπρυτάνεων στις εκλογές, έχει πάρα πολλά οφέλη: αφαιρεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσονται οι πελατειακές σχέσεις, εγγυάται τον πλουραλισμό και εξασφαλίζει τη λειτουργικότητα του πρυτανικού σχήματος, μέσω της συμπληρωματικότητας στην εμπειρία και τις δεξιότητες» τονίζει και προσθέτει ότι «η δυνατότητα ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων κατήργησε εν τοις πράγμασι τις ευκαιριακές ‘συνεργασίες’ και εμπέδωσε ένα πνεύμα αντιπροσωπευτικότητας, αξιοκρατίας και αξιοπρέπειας στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

Καταλήγει με μια αιχμή προς την επιχειρηματολογία του υπουργείου, ότι «στο ίδρυμά μας, και εξ όσων γνωρίζουμε σε άλλα ΑΕΙ, δυσλειτουργίες και ‘ασυμβατότητα χαρακτήρων’ στο πρυτανικό συμβούλιο δεν παρατηρήθηκαν».

Επίσης, η σύγκλητος διαφωνεί με την πρόταση της ΠΟΣΔΕΠ, για παραμονή όσων αφυπηρετούντων το επιθυμούν, για μια τριετία σε προσωποπαγείς θέσεις, χωρίς δικαίωμα εξέλιξης ή συμμετοχής σε συλλογικά όργανα. Η ΠΟΣΔΕΠ με την πρότασή της έδωσε διέξοδο στην πρακτική άρνηση του υπουργείου να διορίσει νέα μέλη ΔΕΠ.

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαφωνεί με την πρόταση, γιατί θεωρεί ότι «εισάγει πλαγίως την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στους πανεπιστημιακούς, ένα αντιαναπτυξιακό και παράλληλα αντικοινωνικό μέτρο». Επαναλαμβάνει τη θέση της για νέες θέσεις και νέα μέλη προσωπικού, χωρίς «υποκατάστατα» και υπενθυμίζει ότι «υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων επιστημόνων που είτε «λιμνάζουν» στο περιβάλλον των ελληνικών ΑΕΙ λόγω της έλλειψης θέσεων, είτε έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης».

Η σύγκλητος καταδικάζει τον τρόπο εφαρμογής της «τηλεκατάρτισης», λέγοντας ότι είναι ικανοποιημένη από την απόσυρση της διαδικασίας που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, παρά την αρχική αναφανδόν κυβερνητική υποστήριξη.

«Αλλά αυτό δεν μας καθησυχάζει» σημειώνει, τονίζοντας ότι «και μόνο η απόπειρα εφαρμογής αυτού του προγράμματος έδειξε έλλειψη επαφής με τους νέους επιστήμονες και έλλειψη πληροφόρησης για το ποιοτικό έργο στην επιμόρφωση και Δια Βίου Μάθηση, που επιτελείται στα ΑΕΙ».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back