Η Γαλλία ατενίζει το άγνωστο, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ αντιμετωπίζει σχεδόν βέβαιη ήττα σε μια ψηφοφορία δυσπιστίας που θα μπορούσε να εντείνει δραματικά την πολιτική κρίση σε ένα από τα βασικά κράτη μέλη της ΕΕ.
Η κοινοβουλευτική συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 μ.μ. τοπική ώρα και θα ακολουθήσει ψηφοφορία περίπου τρεις ώρες αργότερα. Έχουν κατατεθεί δύο ξεχωριστές προτάσεις δυσπιστίας, από την ακροαριστερή και την ακροδεξιά αντιπολίτευση, με την πρώτη να προβλέπεται ευρέως ότι θα περάσει.
Ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, αναμένεται να επιστρέψει στη Γαλλία για αυτό που τα μέσα ενημέρωσης έχουν περιγράψει ως «στιγμή της αλήθειας» που κινδυνεύει να «βυθίσει τη Γαλλία στο μεγάλο πολιτικό και οικονομικό άγνωστο».
Η πολιτική κρίση της Γαλλίας, που κυοφορείται τους τελευταίους τρεις μήνες, ξέσπασε τελικά τη Δευτέρα, όταν ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα προωθήσει το στοιχείο της κοινωνικής ασφάλισης του εύθραυστου προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2025 μέσω του κοινοβουλίου χωρίς ψηφοφορία.
Ο Μπαρνιέ, ο οποίος διορίστηκε από τον Μακρόν μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου που επέστρεψαν μια Κάτω Βουλή διαιρεμένη σε τρία περίπου ίσα μπλοκ χωρίς σαφή πλειοψηφία, προσπάθησε να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών για έναν προϋπολογισμό λιτότητας, ώστε να αποκαταστήσει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα δεινά οικονομικά της Γαλλίας.
Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων και περικοπές δημοσίων δαπανών συνολικού ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του δημόσιου τομέα της χώρας σε περίπου 5% του ΑΕΠ, από 6,1% φέτος -υπερδιπλάσιο του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου στην ευρωζώνη.
Εάν η κυβέρνηση του Μπαρνιέ πέσει, θα είναι η πιο σύντομη σε διάρκεια διακυβέρνηση από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958. Αν και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του, ο Μακρόν θα μπορούσε να του ζητήσει να παραμείνει ως υπηρεσιακός υπουργός.
Ο πρόεδρος θα πρέπει στη συνέχεια να διορίσει νέο πρωθυπουργό, αλλά αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να μην γίνει πριν από το επόμενο έτος. Το σύνταγμα της Γαλλίας δεν επιτρέπει τη διάλυση του κοινοβουλίου δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο, οπότε δεν μπορούν να γίνουν νέες εκλογές πριν από τον Ιούλιο.
Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε κατ' αρχήν να περάσει ειδική νομοθεσία για τον προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης που θα μετακυλήσει τα όρια δαπανών και τις φορολογικές διατάξεις από το τρέχον έτος στο επόμενο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε άμεσος κίνδυνος για κλείσιμο της κυβέρνησης τύπου ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από Guardian