Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η παιδόπολη και το ψηφιακό αρχείο Δοξιάδη

Εικόνα του άρθρου Η παιδόπολη και το ψηφιακό αρχείο Δοξιάδη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/01/2020, 20:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας από τους πιο σημαντικούς πολεοδόμους και αρχιτέκτονες της μεταπολεμικής Ελλάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Ένας επιστήμονας, με διεθνής εμβέλεια, που άφησε το αποτύπωμά του και στην πόλη των Ιωαννίνων. Η μικρή πολιτεία της πρώην παιδόπολης «Αγία Ελένη», που σήμερα έχει μετατραπεί σε μια κοινότητα προσφύγων, φέρει τη δική του υπογραφή.

Ο σχεδιασμός της παιδόπολης είχε ανατεθεί στο Γραφείο Δοξιάδη από τη Βασιλική Πρόνοια. Τα εγκαίνια της παιδόπολης έγιναν το 1962. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 60 χρόνια, μέχρι κάποιος να ταυτοποιήσει τα σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη στο αρχείο του Κέντρου Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου επί προεδρίας της Κατερίνας Μιτοπούλου, με αφορμή την ανακατασκευή της πρώην παιδόπολης το 2017 για τη στέγαση προσφύγων. Ο «Τύπος Ιωαννίνων» είχε δημοσιεύσει τότε μερικά από τα σχέδια του Κωνσταντίνου Δοξιάδη (διαβάστε σχετικά εδώ).

Τα αρχεία Δοξιάδη κάθε άλλο παρά κλείστηκαν και πάλι σε κάποια συρτάρια. Αντιθέτως, η κ. Μιτοπούλου αποφάσισε να τα καταστήσει κοινή γνώση. Τα αρχεία μεταφέρθηκαν στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στην Αθήνα. Εκεί έγινε η ψηφιοποίησή τους από το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης για την Αρχιτεκτονική και την Πόλη, και τα ψηφιακά πια αρχεία διατηρούνται στη Βιβλιοθήκη Κων. Δοξιάδη. Όπως ανακοίνωσε η Σχολή Αρχιτεκτόνων, ψηφιακό αντίγραφο των αρχείων δόθηκε και στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Με τις εξελίξεις αυτές, ένα σημαντικό πολεοδομικό αρχείο είναι πια διαθέσιμο για ερευνητική και σπουδαστική χρήση.

Τα πρωτότυπα αρχεία επέστρεψαν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο έχει εκ των πραγμάτων την υποχρέωση της διαφύλαξής τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back