Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η οδός Νιάρχου και τα δίκτυα της ΔΕΥΑΙ

Εικόνα του άρθρου Η οδός Νιάρχου και τα δίκτυα της ΔΕΥΑΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2020, 00:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το έργο της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου είναι ένα οδικό έργο που αναμένεται να αλλάξει πολύ την κινητικότητα στην πόλη των Ιωαννίνων. Ήδη, μια πρώτη «γεύση» για το πώς θα αλλάξουν τα πράγματα, δίνει ο κόμβος της Δωδώνης με την οδό Νιάρχου, που ήδη κατασκευάζεται.

Η ανάδοχος εταιρία, η «Εργοδυναμική Πατρών», που ανέλαβε την υλοποίηση του οδικού έργου τον Ιούλιο του 2019, ξεκίνησε να δουλεύει από τις αρχές του καλοκαιριού του 2020 το ένα άκρο της οδού Νιάρχου, τον κόμβο. Κι αυτό λόγω και της εκκρεμότητας που υπήρχε επί του άξονα με τη μη «έγκαιρη» μεταφορά των δικτύων της ΔΕΥΑΙ.

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από συνεννόηση με τη ΔΕΥΑΙ και την έκφραση της αδυναμίας εκτέλεσης του υποέργου της μεταφοράς των δικτύων από την τελευταία, προχώρησε στη σχετική δημοπράτηση. Το υποέργο είχε προϋπολογισμό 2,1 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση να είναι εξασφαλισμένη από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Την περασμένη Παρασκευή, η Περιφέρεια ολοκλήρωσε τις διαγωνιστικές διαδικασίες, με την οικονομική επιτροπή να αναδεικνύει τον οριστικό ανάδοχο του υποέργου, την εταιρία «Σαρακατσάνος ΑΤΕΕ». Η γιαννιώτικη εταιρία έδωσε έκπτωση 45,2% (1,16 εκατ. ευρώ). Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σύμβασης και κατ’ επέκταση η υλοποίηση της μεταφοράς των δικτύων της ΔΕΥΑΙ, η οποία είναι απαραίτητη για την ανακατασκευή της οδού Νιάρχου.

Το έργο της οδού Νιάρχου, που χρηματοδοτείται από το «ηπειρώτικο» ΕΣΠΑ, προβλέπει την κατασκευή ενός δρόμου 4,5 χλμ., με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα, πεζοδρόμια, παράλληλο οδικό δίκτυο και ποδηλατόδρομο. Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπονται ένας ανισόπεδος κόμβος επί της περιφερειακής οδού και πέντε ισόπεδοι κόμβοι: στο στρατόπεδο Βελισσαρίου, στη διασταύρωση με την οδό Καραϊσκάκη (για την εξυπηρέτηση εγκαταστάσεων του Δήμου), στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην είσοδο της Πεδινής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back