Oikonomou pisoi

Η οδός Καραολή-Δημητρίου και τα «προσωρινά σύνορα»

Εικόνα του άρθρου Η οδός Καραολή-Δημητρίου και τα «προσωρινά σύνορα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2020, 01:15

Στις 10 Μαΐου 1956 οι βρετανικές δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο, εκτέλεσαν δι απαγχονισμού τον Μιχαλάκη Καραολή και τον Ανδρέα Δημητρίου, 22 και 23 ετών αντίστοιχα.

Ήταν μέλη της ΕΟΚΑ και ο μεν Καραολής κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Ηροδότου Πουλλή, αστυνομικού και του Σίντνεϊ Τέιλορ, πράκτορα της IS.

H εκτέλεση των δύο νεαρών αγωνιστών, είχε δημιουργήσει τεράστιο αντίκτυπο σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Είναι χαρακτηριστική η εισήγηση του δημάρχου Γρηγόρη Σακκά στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, που με την απόφαση υπ’ αριθμό 151 του 1956, στις 19 Ιουνίου συγκεκριμένα, αποφάσισε να δώσει το όνομά τους σε δρόμο της πόλης.

«Η δολοφονία υπό του σατράπου στρατάρχου της Κύπρου Χάρτινγκ των δύο ηρώων πρωτομαρτύρων της ελευθερίας της ελληνικοτάτης Κύπρου, Καραολή και Δημητρίου, επιβάλλει εις ημάς τους ελεύθερους Έλληνας την υποχρεώσιν  όπως ουδέποτε λησμονήσωμεν τα ονόματα των δύο και πρότείνω όπως η πρωτεύουσα της ενιαίας και αδιαιρέτου Ηπείρου, τα θρυλλικά Γιάννενά μαςκείμενα εις απόστασιν ολίγων μόλις χιλιομέτρων από τα προσωρινά σύνορα πέραν των οποίων στενάζουν κάτω από ζυγόν βαρβάρων τυράννων οι αδελφοί μας Βορειοηπειρώται, αποθανατίσουν τα ονόματα των δύο ηρώων».

Η απόφαση δεν αφορούσε συγκεκριμένα το δρόμο που έχει σήμερα το όνομα των δύο εκτελεσθέντων, μεταξύ Ζέρβα και Σουλίου. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε γενικά να δοθεί το όνομα σε κάποιο δρόμο της πόλης και ανέθεσε σε επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπ. Βαδαλούκας, Σπ. Φιλίππου και ο ίδιος ο Σακκάς, να βρουν ποιος δρόμος θα είναι αυτός.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back