ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η μεσαία τάξη είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της κυβέρνησης»

Εικόνα του άρθρου «Η μεσαία τάξη είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της κυβέρνησης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2020, 22:44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ήταν η τελευταία στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Εκεί, συμμετείχε σε μια μικρή σύσκεψη με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου και συζήτησε θέματα που αφορούν την κατάσταση της οικονομίας και την επιχειρηματικότητα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γιγαντιαία αναδιάρθρωση στην αγορά και στην οικονομία» τόνισε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε ότι «η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιο δύσκολη για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την μεσαία τάξη  ‘στο όνομα της οποίας χύθηκε πολύ δάκρυ, αλλά φαίνεται ότι είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της πανδημίας’».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι αντίθετα με την Ελλάδα, «στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει επιχορηγηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει δοθεί επιδότηση, επιχορήγηση, όχι επιστρεπτέα ενίσχυση. Διότι η επιστρεπτέα ενίσχυση που δεν είναι και επαρκής, είναι συσσώρευση χρεών. Κάποια στιγμή πρέπει να δώσεις πίσω».

Είπε επίσης ότι η  ΕΚΤ δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις συστημικές τράπεζες να αυξήσουν κατά πολύ την ρευστότητά τους, αλλά και ότι έχουν δώσει μόλις 10 δις ευρώ στην αγορά. «Αυτά που πήραν οι τράπεζες το 2020 ήταν  56 δισεκ. ευρώ από τα οποία έχουν δώσει μόλις 10 στην αγορά. Εκ των οποίων τα 5 δισεκ τα πήραν 4  μεγάλοι όμιλοι και αντιληφθείτε τα άλλα μισά ποιοι τα πήραν», είπε.

«Πάντως οι επιχειρήσεις, οι μικρές και οι μεσαίες που έχουν ανάγκη να στηριχθούν αυτή την στιγμή δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από την τράπεζα αν δεν αποδείξουν ότι δεν τα έχουν ανάγκη. Μόνο αυτές που αποδεικνύουν ότι δεν έχουν ανάγκη δανείζονται», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο ζήτημα, τη στάση των τραπεζών, στάθηκαν τα μέλη της διοίκησης και τόνισαν ότι ενώ δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο, τοκίζουν με 8% και 9%.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου τόνισε ότι ήδη στα Γιάννενα καταγράφονται μεγάλοι αριθμοί κλεισίματος επιχειρήσεων. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στις ατομικές και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις» είπε και πρόσθεσε ότι το νέο πτωχευτικό δίκτυο «θα μας οδηγήσει τον επόμενο χρόνο σε ένα κυκεώνα κλεισίματος».

Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να στηρίξει τα αιτήματα του κλάδου, σε Βουλή και Ευρωβουλή. Ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι «το πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού ήταν από τα πρώτα μέτρα που πρότεινε στην κυβέρνηση  και μάλιστα ύψους 1 δισεκ.ευρώ ενώ η κυβέρνηση μόλις που έδωσε εν τέλει 150 εκατομμύρια στο αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποίησε».

Τέλος, σχετικά  με το κούρεμα χρεών αλλά και την προτροπή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε γενναία πακέτα στήριξης της οικονομίας   κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ήταν πάρα πολύ φειδωλή σε σχέση με άλλα μέτρα που έχουν παρθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις , ιδιαίτερα στον  τομέα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back