Ντοτη3 Δωδώνη πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η Κορίτιανη, η σκάφη και το ύψιλον

Εικόνα του άρθρου Η Κορίτιανη, η σκάφη και το ύψιλον
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2025, 19:41
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ενα αφιέρωμα του «Τύπου Ιωαννίνων» στην προέλευση της ονομασίας χωριών και οικισμών του νομού Ιωαννίνων


Η Κορίτιανη είναι ένα από τα Κατσανοχώρια, που διοικητικά βρίσκονται στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Ένα ορεινό χωριό που έχει καταφέρει να διατηρήσει σε σημαντικό βαθμό την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική.

Στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής έχουν καταγραφεί η οικία Κουντουρά, ο παλιός νερόμυλος που αναστηλώθηκε, πολλές παραδοσιακές πόρτες. Δύο ναοί –της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (16ος αι.) και του Αγίου Συμεών (17ος αι.)- έχουν χαρακτηριστεί μνημεία.

Η ονομασία της Κορίτιανης είναι σλάβικης προέλευσης –και δεν έτυχε κάποιας μετονομασίας την περίοδο 1927-28 όταν και υπήρξε μια μεγάλη εκστρατεία μετονομασίας τοπωνυμίων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο ρωσογερμανός γλωσσολόγος Μαξ Βάσμερ (1886-1962) που είχε ασχοληθεί εκτεταμένα με τα σλάβικα τοπωνύμια στην Ελλάδα, είχε αποδώσει το τοπωνύμιο στη σλάβικη λέξη koryto που σημαίνει η σκάφη, η λέμβος, η κούνια του μωρού και, υπό γεωγραφική έννοια, σκάφη πηγής//κοίτη ποταμού//βαθούλωμα.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Ευ. Οικονόμου, στην εργασία του «Τα οικωνύμια του νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική εξέταση», υποθέτει την «Κορίστιανη» ως αρχικό τύπο του τοπωνυμίου που επίσης όμως προέρχεται από τη σλάβικη λέξη koryto. «Η εξέλιξη του τοπωνυμίου από τον τύπο Κορίστιανη σε Κορίτιανη από επίδραση του σλάβικου δανείου στα ηπειρώτικα ιδιώματα ‘κορίτος’ (σκεύος για νερό)» αναφέρει. Σημειώνει δε χαρακτηριστικά το εξής: «Ας θυμίσουμε πως στην αρχική θέση του χωριού, στο Παλιόκορο, υπήρχαν ‘πολλές μικρές πηγές’».

Και μια υποσημείωση: Το όνομα του χωριού, το 1919, καταγράφηκε σε ΦΕΚ ως «Κορύτιανη» -με «υ» δηλαδή. Η διόρθωση σε «Κορίτιανη» έγινε το 1940.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Drosia piso syndromi piso