Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Κόνιτσα, η σιωπή και η καταδίκη

Εικόνα του άρθρου Η Κόνιτσα, η σιωπή και η καταδίκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2019, 14:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κόμματα και φορείς συνεχίζουν να καταδικάζουν την επίθεση κουκουλοφόρων ακροδεξιών σε εννιά ανήλικους πρόσφυγες στην Κόνιτσα, την ώρα που έπαιζαν μπάσκετ. Οι ανήλικοι πρόσφυγες διαμένουν τους τελευταίους μήνες σε δομή φιλοξενίας. Οι διαστάσεις που αρχίζει να παίρνει το θέμα, είναι μεγάλες. Κι έτσι πρέπει. Η σιωπή που επικρατεί στην Κόνιτσα για τις ακροδεξιές επιθέσεις (που έχουν συμβεί και στο παρελθόν) πρέπει να σπάσει.

Την έντονη καταδίκη της απέναντι «στην απίστευτη αθλιότητα» στην Κόνιτσα εξέφρασε με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη. «Η δημοκρατική κοινωνία θα σταθεί απέναντι στους ρατσιστές και η Αστυνομία θα κάνει αυτό που πρέπει» τόνισε η κ. Γεροβασίλη. Μία μέρα πριν, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας χαρακτήρισε τις επιθέσεις σε ανήλικους πρόσφυγες «ό,τι πιο σάπιο και σιχαμερό. Τα κίνητρα τους είναι ιδεολογικά και πολιτικά».

Σε τοπικό επίπεδο, πριν λίγη ώρα, ανακοίνωση εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων. «Η κοινωνία και η πόλη της Κόνιτσας, που δείχνοντας την αλληλεγγύη τους πρώτοι υποδέχτηκαν και αγκάλιασαν τα προσφυγόπουλα σε πανηπειρωτική κλίμακα (σ.σ. πριν από τρία χρόνια), είμαστε βέβαιοι ότι θα απομονώσει αποτελεσματικά κάθε έκφραση ρατσιστικής συμπεριφοράς και βίας. Στην πατρίδα μας, δεν μπορεί να έχουν καμία θέση η ρατσιστική βία και οι πρακτικές μίσους και σκοταδισμού» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός «δημοκρατικού μετώπου κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας». Επίσης, ζητά από τις τοπικές κοινωνίες να σταθούν αποφασιστικά απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού, ενώ εκφράζει την πίστη ότι οι αρμόδιες αρχές θα διαλευκάνουν την υπόθεση, «η οποία δεν είναι η πρώτη ανάλογη στην περιοχή, ώστε οι δράστες να τιμωρηθούν παραδειγματικά» (σ.σ. πέρσι είχαν γίνει επιθέσεις στον πανεπιστημιακό καθηγητή Βασίλη Νιτσιάκο).

Ανακοίνωση και από την Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου, η οποία βάζει στο πλάνο και τη σημαντική διάσταση της τοπικής Εκκλησίας. «Γνωστοί ακροδεξιοί, υποκινούμενοι και ‘οπλισμένοι’ από το κήρυγμα μίσους της τοπικής εκκλησίας, αυτή τη φορά επιτέθηκαν δύο φορές μέσα σε λίγες μέρες σε παιδιά. Σε παιδιά που έφυγαν από τον τόπο τους για να γλιτώσουν από το θάνατο, για να έρθουν εδώ και να τους απειλήσουν τη ζωή οι νεοφασίστες, το δεξί χέρι του συστήματος…» τονίζει.


ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΣΤΕΦΟΥ

Δήλωση  καταδίκης έκανε και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος. «Το περιστατικό της Κόνιτσας είναι μια άθλια ενέργεια άνανδρων ανθρώπων, οι οποίοι επέλεξαν να χτυπήσουν με ρόπαλα ανήλικα παιδιά τα οποία έπαιζαν. Αυτή την ώρα στέκομαι μαζί με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του νομού και της Κόνιτσας, οι οποίοι τοποθετούνται απέναντι σε τέτοια φαινόμενα βίας. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το περιστατικό και καλώ όλα τα αρμόδια όργανα να πράξουν τα δέοντα, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και οι ένοχοι να τύχουν παραδειγματικής τιμωρίας» τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back