Με ύφος επιθετικό, ενίοτε ειρωνικό, και δικαιολογώντας «αντίστροφα» το νόμο Θεοδωρικάκου, ο οποίος άλλαξε το εκλογικό αποτέλεσμα, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ επιτέθηκε κατά όσων έκαναν κριτική, είτε στο συγκεκριμένο νόμο, είτε στη δημοτική αρχή, στη συζήτηση για τον απολογισμό δράσης της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία απέκτησε το καλοκαίρι του 2020 αυξημένες και κρίσιμες αρμοδιότητες.
Ο κ. Ελισάφ έδωσε μια πολύ προσωπική εξήγηση-ανάλυση του εκλογικού νόμου, όπως ο ίδιος τον αντιλαμβάνεται. Είπε δηλαδή ότι «η λαϊκή βούληση εκφράζεται με δύο Κυριακές, είναι απλή αναλογική δύο γύρων. Δεύτερη Κυριακή εκλέγεται δήμαρχος με απόλυτη πλειοψηφία και είναι υπόλογος στους πολίτες γι αυτά που αυτός επιδιώκει».
Ο νόμος της απλής αναλογικής, ο οποίος καταργήθηκε πριν καν εφαρμοστεί, με μια πρωτοφανή κυβερνητική παρέμβαση μετά τις εκλογές, ήταν όντως προβληματικός και ελλειμματικός. Ωστόσο κανείς, ποτέ και με κανένα εκλογικό σύστημα δεν εξέλεξε μόνο δήμαρχο, αλλά ένα σώμα συμβούλων, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων. Ο κ. Ελισάφ επιμένει να μην το συνυπολογίζει αυτό και να δίνει τη δική του εκδοχή για το πώς διατυπώνεται και καταγράφεται εκλογικά η «λαϊκή βούληση».
Απαντώντας στην Τατιάνα Καλογιάννη (Ιωάννινα_2023) έδωσε και έναν ειρωνικό τόνο, λέγοντας ότι ως μέλος της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, «δεν λογοδοτούσατε και πολύ στην αντιπολίτευση τότε, βάζατε και λίγη σάλτσα δημοκρατίας». Δεν εξήγησε ωστόσο αν αυτή τη «σάλτσα δημοκρατίας» θα την προτιμούσε ως «γαρνιτούρα» σε μια δική του, ενισχυμένη δημοτική αρχή με ενισχυμένη αναλογική.
Αρνήθηκε την ευθύνη για αδυναμία συνεργασιών και συγκλίσεων, καθώς έτσι και αλλιώς η δημοτική αρχή είναι πολυσυλλεκτική και (θεωρητικά) ετερόκλητη πολιτικά και τόνισε ότι «έχουμε καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια» για συγκλίσεις και συνεργασίες.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας τόνισε ότι «συμμετείχαμε διάθεση συναίνεσης και δημιουργικής διάθεσης καταθέτοντας τις προτάσεις μας και κυρίως στα πιο σημαντικά». Συμπλήρωσε ότι διαφωνεί με τον τρόπο λειτουργίας της Ο.Ε. «στο πλαίσιο των νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου με αυξημένες αρμοδιότητες με αποτέλεσμα να παραποιείται η λαϊκή βούληση και η αναλογικότητα που προέκυψε».
Πρακτικά, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, άλλαξε το εκλογικό αποτέλεσμα δίνοντας στις δημοτικές αρχές πλειοψηφία σε όργανα όπως οι οικονομικές επιτροπές, στις οποίες παρεμπιπτόντως ο εκλογικός νόμος έδινε αυξημένες αρμοδιότητες, έναντι του δημοτικού συμβουλίου.
Η κα Καλογιάννη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι επέλεξε «οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής να έχουν μόνο διαδικαστικό χαρακτήρα. Η μη αντιπροσωπευτική πλειοψηφία συναινεί σε όλες τις αποφάσεις, ανεξαρτήτως της βασιμότητας των διαφορετικών ή εναλλακτικών θέσεων που κατατίθενται από όποιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης μετέχουν σ’ αυτήν».
Επίσης, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι στο δημοτικό συμβούλιο, όταν η αντιπολίτευση «τόλμησε να εκφράσει τεκμηριωμένες, διαφορετικές θέσεις από τις απόψεις της συμπολίτευσης, η δημοτική αρχή προσέφυγε σε προσωπικές επιθέσεις, ακολουθούμενη δε και από συντεταγμένη αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση από αυτούς που τη στηρίζουν, παραδόξως, ακόμη».
Είπε επίσης «καμία μετεκλογικά σχηματισμένη ετερόκλητη πολυφωνία δεν λειτουργεί, όπως έχετε ισχυριστεί, ως πλειοψηφούσα δύναμη σε επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου, αντιθέτως δε, μία αγνώστων αρχών και αορίστων στόχων σύμπραξη, της οποίας ηγείστε, λαμβάνει αποφάσεις και εξουσιοδοτήσεις από την Οικονομική Επιτροπή», καθώς και ότι ο δήμαρχος απολογήθηκε για την αναποτελεσματικότητα αυτή, με την τακτική του αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο.
Αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Ελισάφ, ο οποίος αρνήθηκε ότι «απολογήθηκε» και μεταξύ άλλων, είπε ότι «δεν υπάρχουν καθυστερήσεις», καθώς και ότι εξηγεί τα προβλήματα που υπάρχουν, σε μια συγκυρία «χειρότερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο με 50 νεκρούς και τα νοσοκομεία γεμάτα από φίλους και γνωστούς» όπως είπε.
Πρόσθεσε ακόμα ότι «πολλές φορές ο δήμαρχος καλείται να υλοποιήσει αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί κι αυτό δημιουργεί πελώρια προβλήματα», κάτι όμως που στον Δήμο Ιωαννιτών δεν έχει συμβεί. Οι αποφάσεις είτε λαμβάνονται πλειοψηφικά από τη δημοτική αρχή ή και με συναίνεση όλων των παρατάξεων στην Οικονομική Επιτροπή, είτε σε κάποιες περιπτώσεις η δημοτική αρχή έχει μειοψηφήσει στο δημοτικό συμβούλιο.
Νωρίτερα, στην αρχή της συνεδρίασης, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος, είχε πει ότι οι αποφάσεις στην επιτροπή λαμβάνονται με συναίνεση…
Κριτικός ήταν και ο Λάζαρος Νάτσης (Πολίτες για την Ανατροπή), ο οποίος ευχαρίστησε μεν το προεδρείο για τις προσκλήσεις που λαμβάνει η παράταξη, παρότι δεν έχει δικαίωμα, βάση των νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου να συμμετάσχει, εγκαλώντας και όσους δημάρχους συναίνεσαν στις ρυθμίσεις.
Στο ίδιο κλίμα μίλησε και ο Χρήστος Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση) λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η Οικονομική Επιτροπή έχει «υπερκεράσει» σε αρμοδιότητες το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο, όπως τόνισε, είναι «το κυρίαρχο όργανο του Δήμου».