Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 9-11-2020, 08:58
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τελευταίο οκτάμηνο ήταν κακό για την αγορά και τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και μεσαίες.

Παρά τις συνεχείς κυβερνητικές ανακοινώσεις που συνοδεύονται με αριθμούς, ώστε να αποκτούν διαφορετικό επικοινωνιακό βάρος, οι επιχειρηματίες διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις.

Για παράδειγμα, έρευνα της Alco για το διάστημα 19-26 Οκτωβρίου, σε επιχειρήσεις-μέλη του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, έδειξε ότι οχτώ στις δέκα δηλώνουν μείωση εσόδων κατά το προηγούμενο διάστημα, ενώ στην πλειοψηφία τους (65%) θεωρούν ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ  Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε ότι «αποτυπώνουν το σημαντικό πλήγμα που επιφέρει η πανδημία στις επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΑ και καταδεικνύουν την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από την Πολιτεία για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Η δήλωση αυτή έγινε πριν το ολικό lockdown και την ανακοίνωση νέας δέσμης μέτρων από το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, με άρθρο του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαχωρίζει την ισχυροποίηση της δημόσιας υγείας από το λουκέτο στις επιχειρήσεις.

Προειδοποιεί δε ότι το «λογιστικό» χρέος του ιδιωτικού τομέα για ιδιώτες και επιχειρήσεις, που ανέρχεται σήμερα στα 234 δισ. Ευρώ, θα αυξηθεί μετά το δεύτερο lockdown κατά τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους.

Ο κ. Κορκίδης ζητάει «δεύτερη ευκαιρία» που «θα πρέπει να συνοδεύεται και από νέα μέτρα στήριξης, που μπορούν να προέλθουν από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα», με μόνιμο μηχανισμό διευθέτησης οφειλών. Σημειπώνει ότι αρκετές προτάσεις που κατέθεσαν οι φορείς, συμπεριλήφθηκαν στο σχετικό νόμο και ότι αυτός, θα «αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών, που υπάρχουν σήμερα, να αντιμετωπίσει δίκαια όλους τους οφειλέτες, αλλά και οι περισσότεροι οφειλέτες να μπορούν να επιλέξουν μια δύσκολη ρύθμιση, από μια δυσάρεστη πτώχευση».

Συμπληρώνει τέλος ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις του δεύτερου lockdown τον Νοεμβρίου, με μειώσεις 5,9 δισ. ευρώ στα εισοδήματα των νοικοκυριών και την αναστολή λειτουργίας 206.000 επιχειρήσεων με επιπλέον 5 δισ. ευρώ στα ήδη 35 δισ. ευρώ απωλειών κύκλου εργασιών, «οι τράπεζες φοβούμενες τη γενιά των ‘πανδημικών’ παγωμένων δανείων 20 δισ. ευρώ, να προστεθούν στα 60 δισ. ευρώ ‘κόκκινων’ δανείων θα είναι πιο διαλλακτικές σε εξωδικαστικές ρυθμίσεις».

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση σε «επανεγγραφή του λογιστικού ιδιωτικού χρέους» σε εφορία και ταμεία επιλέγοντας την 20ετή ρύθμιση για όλους τους οφειλέτες.

ComCom
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα