Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ήπειρος μπροστά στην «κυκλική οικονομία»

Εικόνα του άρθρου Η Ήπειρος μπροστά στην «κυκλική οικονομία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2019, 00:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για χρόνια, το ζητούμενο στην Ήπειρο ήταν η ανακύκλωση και η εξάλειψη των χωματερών, εξελίξεις που ήρθαν με κυμαινόμενη καθυστέρηση. Ακόμα και ο ΧΥΤΑ (ξεπερασμένη σήμερα τεχνολογία) επιβλήθηκε με πολιτικό (και άκομψο) τρόπο στο όχι καταλληλότερο μέρος, ελέω πολιτικών πιέσεων.

Σήμερα, οι στόχοι είναι διαφορετικοί. Δεν είναι απλά η ανακύκλωση, αλλά η ποιοτική ανακύκλωση. Δεν είναι απλά ο διαχωρισμός των απορριμμάτων, αλλά η επαναχρησιμοποίηση. Δεν είναι μόνο οι «στόχοι» που πρέπει να πιάσει η Ελλάδα και η Ήπειρος, αλλά η «κυκλική οικονομία», ένα μοντέλο οικονομικής διαχείρισης ενός έτσι και αλλιώς σημαντικού «φιλέτου», των απορριμμάτων.

Ο Βαγγέλης Καπετάνιος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» για το θέμα, δήλωσε «ανικανοποίητος» από τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, όπως και από την πορεία των «πράσινων σημείων».

Στις δηλώσεις του υπογράμμισε πως ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει αναθεωρηθεί και ότι «η υποστήριξη είναι πολύ μεγάλη στην Ήπειρο, Θα είμαστε εδώ για να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ως κυβέρνηση, ειδικά την Ήπειρο που χρειάζεται στήριξη για να αναπτύξει τις υποδομές». Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε και η εμπορική λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν εκπρόσωποι και άλλων παρατάξεων και υπό αυτή την έννοια, δεν ήταν αυστηρά «προεκλογική».

«Επιχειρούμε να δείξουμε το μεγάλο ενδιαφέρον για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το ρόλο που πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση, Έχουν γίνει βήματα, αλλά υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα στα πράσινα σημεία και τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αλλά και το συνολικό σχέδιο διαχείρισης που μάλλον υλοποιείται στρεβλά» είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας προσθέτοντας ότι πρέπει «να μην επιμείνουμε στο μοντέλο που έχει επιλέξει η περιφερειακή αρχή, αλλά να πάει η διαχείριση απορριμμάτων στο φυσικό φορέα, στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, με τη βοήθεια της Περιφέρειας».

Το μέλλον της διαχείρισης απορριμμάτων έχει και άλλες, πολλές αλλαγές. Ο γνωστός από… παλιά στα Γιάννενα Ανδρέας Ανδρεαδάκης, καθηγητής του ΕΜΠ, παλιός συνεργάτης της ΔΕΥΑΙ, είπε μεταξύ άλλων  ότι «δεν πρέπει να αφορίζουμε την καύση» των απορριμμάτων, προσθέτοντας ότι η τέφρα είναι μεν «βεβαρυμμένη με βαρέα μέταλλα, αλλά χωρίς μεγάλους κινδύνους διαφυγής», εφόσον φυσικά τηρούνται προδιαγραφές ασφάλειας και διαχείρισης.

Ένας τρίτος ομιλητής, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, ενημέρωσε ότι στα «προσεχώς» της διαλογής θα είναι και τα ενδύματα, αλλά και οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων με ειδική διαχείριση. Μίλησε ακόμα αναλυτικά για το ρόλο της κοινωνικής οικονομίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, σε συνεργασία με τους Δήμους κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back