Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Γερμανία κρατικοποιεί την Gazprom Germania

Εικόνα του άρθρου Η Γερμανία κρατικοποιεί την Gazprom Germania
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2022, 00:27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αναλαμβάνει ως διαχειριστής τον έλεγχο της Gazprom Germania, της γερμανικής πρώην θυγατρικής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, επικαλούμενος «ασαφείς νομικές σχέσεις» και «παραβίαση των κανονισμών κοινοποίησης».

Ο κ. Χάμπεκ ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων θα είναι ο διαχειριστής της εταιρίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 και εξήγησε ότι η «άνευ προηγουμένου κίνηση στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αποσκοπεί στη διατήρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της βούλησης της μητρικής εταιρίας να αποχωρήσει από τη γερμανική θυγατρική, την οποία κατείχε σε ποσοστό 100% και να την παραχωρήσει στις - άγνωστες στη Γερμανία - ρωσικές εταιρίες JSC Palmary και GPEΒS. 

«Δεν γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις εταιρίες», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι ο ένας από τους αγοραστές «διέταξε την εκκαθάριση της Gazprom Germania, η οποία, εφόσον δεν εγκριθεί η αγορά, δεν είναι νόμιμη».

Η γερμανική νομοθεσία για το εξωτερικό εμπόριο ορίζει ότι η απόκτηση υποδομών ζωτικής σημασίας από επενδυτές εκτός ΕΕ απαιτεί την έγκριση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει δοθεί, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, υπάρχει στο υπουργείο η πεποίθηση ότι η εξαγορά δεν είναι νόμιμη. 

«Αυτό το βήμα είναι απολύτως απαραίτητο», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι για την ώρα εγγυημένη.

Η Gazprom Germania ασχολείται με το εμπόριο, τη μεταφορά και την αποθήκευση φυσικού αερίου, ενώ είναι ιδιοκτήτρια άλλων εταιριών φυσικού αερίου στη γερμανική αγορά, συμπεριλαμβανομένων της Wingas και της εταιρίας αποθήκευσης Astora. Μειοψηφικό μερίδιο κατέχει και στην εταιρία μεταφοράς φυσικού αερίου Gascade.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back