Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 2-06-2023, 22:12
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του δορυφόρου Mars Express Orbiter, η ESA μεταδίδει ζωντανά εικόνες που καταγράφει και στέλνει από τον Άρη.


Στις 2 Ιουνίου του 2003 εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στη Ρωσία ένας πύραυλος που μετέφερε ένα σκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο οποίο βρίσκονταν ένας δορυφόρος και ένας ρομποτικός εξερευνητής. Προορισμός ήταν ο Άρης με το σκάφος να φτάνει στον Κόκκινο Πλανήτη το Δεκέμβριο του 2003.

Ο δορυφόρος Mars Express Orbiter θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από τον Άρη πραγματοποιώντας ατμοσφαιρικές μελέτες και χαρτογράφηση του πλανήτη ενώ το ρόβερ Beagle 2 θα εκτελούσε εξωβιολογικά και γεωχημικά πειράματα. 

Δυστυχώς το ρόβερ απέτυχε να τεθεί σε λειτουργία αλλά ο Mars Express Orbiter παραμένει ενεργός και από το 2004 έχει πραγματοποιήσει επιστημονικές μετρήσεις όπως φωτογράφιση υψηλής ανάλυσης και χαρτογράφηση της επιφάνειας του πλανήτη, σάρωση μέσω ραντάρ των υποεπιφανειακών στρωμάτων του Άρη και ανάλυση της κυκλοφορίας των ανέμων και της σύστασης της ατμόσφαιρας.


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ηρων back