Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 15-09-2020, 07:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ δείχνει πρόθυμη να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας.

Η κεντρική πλατεία δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα της δημοτικής αρχής (από την προεκλογική περίοδο ακόμα), ενώ θεωρούσε ότι αυτή μπορούσε να γίνει… πλατεία με κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις και με μικρό κόστος. Δεν παύει να αποτελεί όμως έναν σημαντικό δημόσιο χώρο, για τον οποίο έχει γίνει μάλιστα αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Το αποτέλεσμα αυτό, ωστόσο, του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ο κ. Ελισάφ δεν το υιοθέτησε ποτέ, επικαλούμενος το αρνητικό «λαϊκό αίσθημα»!

Ο δήμαρχος, κατά τη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα, μέσα στο φθινόπωρο, θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο «μια ολοκληρωμένη άποψη και πρόταση για την κεντρική πλατεία».

Η δέσμευση αυτή του δημάρχου ήρθε μετά την πρωτοβουλία της παράταξης «Ιωάννινα_2023» να στείλει επιστολή στον κ. Ελισάφ και να ζητήσει συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον της πλατείας, φαίνεται ότι έπιασε τόπο. Ήταν από τις πολύ λίγες φορές που ο κ. Ελισάφ αποδέχτηκε το δίκιο της πρότασης της επικεφαλής της παράταξης Τ. Καλογιάννη.

Κατά την τοποθέτησή του, έκανε δε γνωστό ότι υπήρξε ήδη μία συνάντηση με τους μελετητές (αρκετούς μήνες πριν). Στη συνάντηση αυτή, όπως είπε, έγινε εκτενής συζήτηση για την πρόταση ανάπλασης μετά και τις αλλαγές που έχουν επέλθει σε συνεργασία των μελετητών με την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Κι αφού επανέλαβε τα γνωστά περί μη «καθολικής αποδοχής της πρότασης από την κοινωνία», κατέθεσε δύο προβληματισμούς που αφορούν την ίδια τη μελέτη. Ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστούν ζητήματα που αφορούν την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης αλλά και την αδυναμία πρόσβασης στο τμήμα της πλατείας μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα με ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας υπογράμμισε την ανάγκη «να γίνει μια πλατεία που θα τιμά τους πολίτες», ενώ επεσήμανε ότι οι δημόσιοι χώροι έχουν καταρρεύσει με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Η κα Καλογιάννη, με τη σειρά της, εξέφρασε την ικανοποίησή της που η δημοτική αρχή υιοθέτησε την πρότασή της και περιορίστηκε να πει ότι η παράταξή της αναμένει στοιχειοθετημένη εισήγηση από τη δημοτική αρχή.

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Χρήστου Πατσούρα από την «Αριστερή Παρέμβαση». Ο κ. Πατσούρας προέτρεψε τον δήμαρχο να απομονώσει κάποιες φωνές εντός της δημοτικής αρχής, εννοώντας τον Νίκο Γκόντα που επί των ημερών της δημαρχίας του πήρε η πλατεία τη σημερινή της μορφή.  

200 λέξεις απομένουν.
  • Τζαναρτι
    Τζαναρτι
    Όχι άλλη ανάπλαση! Έλεος..
    200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2