Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η επιστημονική έρευνα στο στόχαστρο λόγω... Αλή Πασά

Εικόνα του άρθρου Η επιστημονική έρευνα στο στόχαστρο λόγω... Αλή Πασά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2021, 19:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών απαντάει με ανακοίνωσή του, στις ανιστορικές ενστάσεις σχετικά με το επιστημονικό συνέδριο για τον Αλή Πασά, που διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στα Γιάννενα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών.

Ο Δήμος αναφέρει ότι «συγκεκριμένοι κύκλοι και με προφανείς σκοπιμότητες διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να τιμήσει τον Αλή Πασά. Πρόκειται για ένα συνειδητό ψεύδος».

Οι «κύκλοι» στους οποίους αναφέρεται ο Δήμος, είναι μεταξύ άλλων εθνικιστικοί κύκλοι, καθώς και οργανώσεις αποδήμων που συγκεντρώνουν υπογραφές για την ακύρωση του συνεδρίου.

Ένα επιστημονικό συνέδριο ωστόσο, είναι ακριβώς αυτό που ορίζεται από τον τίτλο: Επιστημονικό συνέδριο και αυτό οφείλει να είναι και όχι «εκδήλωση τιμής» ή «ιστορικό μνημόσυνο».

Το συνέδριο που ήταν να γίνει στις 18-20 Ιουνίου στα Γιάννενα, αλλά μεταφέρθηκε για τον προσεχή Οκτώβριο, λόγω των πανδημικών συνθηκών, έχει ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές επιστημόνων και έχει όλες τις προδιαγραφές ενός επιστημονικού συνεδρίου. Ως εκ τούτου, ο Δήμος είναι ακριβής όταν αναφέρει ότι η διοργάνωση αναφέρεται στον Αλή Πασά και την εποχή του και δεν είναι «εκδήλωση τιμής».

«Μέσα από τεκμήρια και νέα επιστημονικά δεδομένα θα αναδειχθεί η κρισιμότητα της εποχής αυτής στην κήρυξη και την εξέλιξη της ελληνικής Επανάστασης» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος διευθυντής Ερευνών του ΕΙΕ, και ένας από τους κορυφαίους ερευνητές αυτής της περιόδου,  ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, νυν διευθυντής Ερευνών του ΕΙΕ, η καθηγήτρια του Ιστορικού Αρχαιολογικού Ιωαννίνων Άννα Μανδυλαρά, κ.α.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών πραγματοποιεί ένα σπουδαίο έργο που άλλοι Δήμαρχοι δεν τόλμησαν. Το συνέδριο για τον Αλη- Πασά είναι πράγματι μια καινοτόμος δράση και για μας τους Γιαννιώτες που ξυπνάει μνήμες από την παιδική ηλικία για τον Μύθο- Θρύλο του Αλη- Πασά. Μακάρι να πραγματοποιηθούν και άλλα συνέδρια γιατί η πόλη μας έχει μεγάλη ιστορία και μέχρι τώρα δεν έχει αναδειχτεί και σε λίγο θα την ξεχάσουμε Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία και περιμένουμε και άλλες θεματικές ενότητες σε νέα συνέδρια που είναι σημαντικές για την προβολή της ιστορίας της Πόλης των Ιωαννίνων και του Νομού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back