Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 28-08-2021, 14:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη μνήμη των 16 εκτελεσθέντων Γιαννιωτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1948 στα Γιάννενα, τίμησαν στον χώρο του μνημείου στο Σταυράκι, ο Δήμος Ιωαννιτών και εκπρόσωποι των αρχών και φορέων της πόλης.

Στην εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο.

Ακολούθησε η ομιλία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Πήχα, στην οποία ανέφερε ότι η ιστορική μνήμη οφείλει να είναι πάντα ζωντανή.

«Είμαστε παρόντες, μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων ενώπιον του μνημείου που η πόλη αποφάσισε τον Αύγουστο του 1985 να ανεγείρει επί δημαρχίας Σπύρου Κατσαδήμα, για να αποδώσουμε την προσήκουσα τιμή στους συμπολίτες μας που καταδικάστηκαν άδικα  μέσα στο εφιαλτικό κλίμα που διαμόρφωσε ο εμφύλιος σπαραγμός» τόνισε.

Διαβάστε: Ένας τόπος μνήμης στο Σταυράκι


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία της υπόθεσης που συγκλόνισε την πόλη το 1948.

«Την Άνοιξη του 1948 η Ευτυχία Πρίντζου, φιλόλογος, στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στα Ιωάννινα, συλλαμβάνεται και παραπέμπεται σε δίκη στο Έκτακτο Στρατοδικείο Ιωαννίνων.

Μαζί με 114 πολίτες, μέλη και συμπαθούντες του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ, κατηγορούνται για προσπάθεια βίαιας ανατροπής του υπάρχοντος κοινωνικού καθεστώτος. Τα επιβαρυντικά στοιχεία για τους κατηγορούμενους δεν ήταν επαρκή (διανομή προκηρύξεων και έρανοι αλληλεγγύης για συγγενείς εξορισμένων). Η κατηγορία δεν αποδείχτηκε ποτέ, ωστόσο οδήγησε στη θανατική καταδίκη  48 συμπολιτών μας κάθε ηλικίας και στην εκτέλεση των 16.

Οι εκτελέσεις συντάραξαν τη γιαννιώτικη κοινωνία και τη χώρα ολόκληρη καθώς δεν βασίζονταν σε κανένα ικανό στοιχείο το οποίο να δικαιολογεί την καταδίκη πόσο μάλλον την θανατική ποινή, την οποία ευτυχώς για τον πολιτισμό μας κατορθώσαμε να καταργήσουμε» είπε.

Και πρόσθεσε: «Για όλους μας είναι οφειλή και χρέος μέσα από τη θυσία τους, να αναδείξουμε τα τραγικά λάθη, τις παραλείψεις, τις συγκρούσεις, τις διχόνοιες που οδήγησαν στον εμφύλιο. Να υπενθυμίζουμε συνεχώς τις τραγικές συνέπειες της ενοχοποίησης της διαφορετικής άποψης από τους ευκαιριακά δυνατούς και να  αναλάβουμε την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία. Οφείλουμε στη μνήμη τους να κάνουμε την εθνική μας αυτοκριτική, με στόχο την εθνική μας αυτογνωσία».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τη βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, καθώς και εκπροσώπους της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και της Κοινότητας Σταυρακίου.

Στεφάνια και λουλούδια κατέθεσαν μέλη των οικογενειών των εκτελεσθέντων.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ντοτη3