Η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» δημοσίευσε την πρώτη έκθεση βιωσιμότητας, παρουσιάζοντας τη στρατηγική και τα αποτελέσματα των δράσεών της στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της εταιρικής διακυβέρνησης, για το 2023.
Καταρχάς, όλη την έκθεση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που αναφέρονται, είναι μεταξύ άλλων ότι η εταιρία απασχολεί 567 εργαζόμενους-ες και ότι το 2023 δαπάνησε 32.000 ευρώ για πιστοποιήσεις και 2.695 μεγαβατώρες προήλθαν από ανανεώσιμες πηγές.
Επίσης, 2.318 τόνοι προϊόντος δόθηκαν σε συνεργαζόμενους φορείς για παραγωγή βιοαερίου και 28 τόνοι προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Η έκθεση περιλαμβάνει και τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας για το 2023: Ο κύκλος εργασιών κυμάνθηκε στα 170.212.935 εκατ. ευρώ και το λειτουργικό κόστος στα 170.901.911 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 9,82% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει η εταιρία προέρχεται από ΑΠΕ. Στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων έχει εγκατασταθεί φωτοβολταϊκός σταθμός που καλύπτει το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της εγκατάστασης.
Επίσης, η εταιρία είναι μέλος της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» και προωθεί την κυκλική οικονομία εφαρμόζοντας προγράμματα για την ανακύκλωση τροφικών αποβλήτων, χρησιμοποιώντας τα ως ζωοτροφές. Το 2023 45,2 τόνοι αποβλήτων δόθηκαν ως ζωοτροφή σε συνεργαζόμενους χοιροτρόφους.
Ακόμα, η εταιρία αναφέρει ότι «με στόχο την αύξηση του ποσοστού γυναικών στο εργατικό δυναμικό της, διασφαλίζει ασφαλείς συνθήκες εργασίας και επενδύει στην εκπαίδευση του προσωπικού της, ενισχύοντας την κατάρτιση σε θέματα βιωσιμότητας».
Το 2023 δεν κατέγραψε καμία ανάκληση προϊόντος, από τα 100 που διακινεί σε 51 χώρες και 5 ηπείρους.
Για το μέλλον, η εταιρεία δεσμεύεται «για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μελετά τη δέσμευσή της στην πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) και φιλοδοξεί να εξελίσσεται διαρκώς, θέτοντας πάντοτε στο επίκεντρο το περιβάλλον και τον άνθρωπο».