Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Απορρίμματα: Η δημοτική αρχή ενέκρινε, η αντιπολίτευση έχει ενστάσεις

Εικόνα του άρθρου Απορρίμματα: Η δημοτική αρχή ενέκρινε, η αντιπολίτευση έχει ενστάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/07/2021, 16:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενέκρινε το Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Ιωαννιτών.

Σύμφωνα με τον Δήμο, το σχέδιο καταρτίστηκε σύμφωνα με το ισχύον εθνικό σχέδιο διαχείρισης και κύριος στόχος είναι η μείωση παραγωγής, χωριστή συλλογή και διαλογή στην πηγή, καθώς και η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αστικών στερεών αποβλήτων.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται η δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ), το δίκτυο δημόσιων πηγών πόσιμου νερού, η επιτόπια κομποστοποοίηση, η ξεχωριστή συγκέντρωση των παλιών ρούχων και αποβλήτων κλωστοϋφαντουργίας (κάποια από αυτά ήδη είναι σε εφαρμογή από ιδιωτικούς φορείς, σε μικρότερες κλίμακες), η δημιουργία «γωνιών ανακύκλωσης» κ.α.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Ο Δήμος θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Η Ενότητα Πολιτών ωστόσο, κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή προχώρησε στην έγκριση και απείχε της διαδικασίας. Ο λόγος είναι ότι (και) ο Δήμος Ιωαννιτών διοχετεύει σοβαρά θέματα προς συζήτηση σε «υπο-όργανα», όπου έχει την ασφάλεια της ντε γιούρε πλειοψηφίας από το νομοθέτημα Θεοδωρικάκου, το οποίο άλλαξε το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα το οποίο θα καθορίσει την μεθοδολογία και την αποτελεσματικότητα της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων για πολλά χρόνια στο δήμο μας και για το οποίο η πλειοψηφία των παρατάξεων έχει εκφραστεί θετικά για την αναγκαιότητά του, η δημοτική αρχή αντί να επιχειρήσει να επιτευχθούν οι μέγιστες συναινέσεις, μέσα από διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων στο δημοτικό συμβούλιο, επέλεξε μια διαδικασία φαστ τρακ φέρνοντας το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στην οποία μετέχουν ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι – εκπρόσωποι ορισμένων παρατάξεων, στέλνοντας μάλιστα την εισήγηση 180 σελίδων τρεις μέρες πριν τη συνεδρίαση», τονίζει στην ανακοίνωση.

Τα δύο μέλη της παράταξης, Βάσω Μέγα και Σοφία Μαρκούλα, έθεσαν θέμα ελλιπούς διαβούλευσης και δήλωσαν ότι δεν διαφωνούν με την ανάγκη της αναθεώρησης του τοπικού σχεδίου, αλλά με τον τρόπο που η δημοτική αρχή διαχειρίζεται το ζήτημα.

Πρότειναν να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσία των μελετητών προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής παρουσίαση των προτάσεων, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε και απείχαν της διαδικασίας.

Η Ενότητα Πολιτών θυμίζει ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει επί δημαρχιακής θητείας της «όταν εκπονήθηκε για πρώτη φορά το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων για το δήμο Ιωαννιτών».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back