Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 880 ευρώ μεικτά το μήνα από 830 ευρώ που είναι σήμερα, όπως ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ενισχύσει επίσης τις αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων και θα συμπαρασύρει 19 επιδόματα, ανάμεσά τους τα επιδόματα ανεργίας, μητρότητας, γάμου και γονικής άδειας.
Η μικτή αύξηση στον κατώτατο μισθό θα ανέλθει στα 50 ευρώ:
Αυτό αντιστοιχεί σε μηνιαία καθαρή αύξηση 34 ευρώ για εργαζομένους χωρίς παιδιά, χωρίς άλλα εισοδήματα και 43 ευρώ για εργαζομένους με 2 ή περισσότερα παιδιά χωρίς άλλα εισοδήματα, μετά από πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και φόρο εισοδήματος.
Σε ετήσια βάση (14 μισθοί), το καθαρό όφελος των εργαζομένων είναι 473 ευρώ (χωρίς παιδιά) και 606 ευρώ (με 2 ή περισσότερα παιδιά).
Συνολικά από τον Δεκέμβριο 2019, οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν επιπλέον καθαρά 195 ευρώ (χωρίς παιδιά) και 215 ευρώ (με 2 ή περισσότερα παιδιά) κάθε μήνα, και 2.735 ευρώ (χωρίς παιδιά) έως 3.010 ευρώ (με 2 ή περισσότερα παιδιά) ετησίως».
Πίσω όμως από την αύξηση του κατώτατου μισθού κρύβεται η εφορία, καθώς άγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και ζευγάρια που έχουν ένα παιδί (αν και σε αυτές τις ομάδες έχει ήδη αυξηθεί το αφορολόγητο) θα διαπιστώσουν πως με την επικείμενη αναπροσαρμογή των αποδοχών αλλάζουν κλιμάκιο φορολόγησης και το ποσό που θα τους αναλογεί θα είναι ως και διπλάσιο σε σχέση με εκείνο που πληρώνουν σήμερα.
Κι αυτό συμβαίνει καθώς η απόσταση που χωρίζει τον συντελεστή φορολόγησης του πρώτου κλιμακίου με το δεύτερο είναι μεγάλη: ο φόρος για ποσά ως και 10.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 9% και εκτοξεύεται στο 22% για εισοδήματα από 10.000,01 ευρώ και πάνω.