Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 29-03-2019, 09:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επιδιώκει να στεγαστεί στο κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής, στο κέντρο της πόλης. Ένα κτίριο που με την αρχιτεκτονική του και ιστορική του αξία, θεωρήθηκε το κατάλληλο για να προσδώσει και μια συμβολική διάσταση στο νέο τότε ακαδημαϊκό εγχείρημα. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το ήθελε πολύ, το Κληροδότημα Αγγελικής Παπαζόγλου (το οποίο έχει τη δική του διαχειριστική επιτροπή) το ήθελε, ο Δήμος Ιωαννιτών…

Κι εδώ ακριβώς είναι το ζήτημα. Στο κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου στεγάζονται δύο νηπιαγωγεία, τα οποία, παρά τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων, δεν έχουν μετακομίσει ακόμη. Τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και το Κληροδότημα δεν έχουν αφήσει πίσω τους την όλη υπόθεση.

Αυτή τη φορά, από την πανεπιστημιακή κοινότητα, μπαίνει μπροστά ο Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ιωαννίνων. Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, ο σύλλογος ζητά την αποδέσμευση της Παπαζόγλειου Σχολής. «Ενώ τα δύο άλλα τμήματα (σ.σ. της Πολυτεχνικής Σχολής) διαθέτουν επαρκείς κτιριακές υποδομές, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της αρχιτεκτονικής βλέπουν τις προσδοκίες τους να μετατίθενται από εξάμηνο σε εξάμηνο, εδώ και τέσσερα χρόνια» σημειώνει στην επιστολή η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία-Νεφέλη Μπενέκου ενώ γίνεται αναφορά στην «ουσιαστική και συμβολική σημασία της παρουσίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων». Σήμερα, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων στεγάζεται σε χώρους του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου. 

Την ίδια ώρα, ο σύλλογος «υπενθυμίζει» στον δήμαρχο όλα όσα έχουν κάνει οι υπόλοιποι φορείς: από το Πανεπιστήμιο και το Κληροδότημα μέχρι την Περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Υγείας, στο οποίο ανήκει το παλαιό «Χατζηκώστα» όπου είχε συμφωνηθεί να πάνε τα δύο νηπιαγωγεία.

Η επιστολή αυτή του συλλόγου στην παρούσα προεκλογική συγκυρία σίγουρα δεν είναι τυχαία. Σε ένα πρώτο επίπεδο, προεκλογικά, πάντα τα αιτήματα αποκτούν έναν πιο πιεστικό χαρακτήρα. Ανεξαρτήτως της προεκλογικής συγκυρίας ή ευκαιρίας, ο Δήμος Ιωαννιτών και δη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας δεν ανταποκρίθηκαν στα όσα είχαν συναινέσει να γίνουν. 

Ο κ. Κολόκας, ως αντιδήμαρχος Παιδείας, είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας την προετοιμασία τμήματος του παλαιού «Χατζηκώστα» για την τοποθέτηση δύο μεγάλων σιδερένιων κατασκευών , τα οποία προμηθεύτηκε η Περιφέρεια. Οι κατασκευές αυτές, με την κατάλληλη διαμόρφωση, προορίζονταν για τη στέγαση των δύο νηπιαγωγείων. 

Για τον απερχόμενο αντιδήμαρχο όμως, προέκυπτε κάθε φορά και κάποιο κώλυμα. Βέβαια, μεγάλο ρόλο στην όλη υπόθεση είχε και το γεγονός ότι το Κληροδότημα Αγγελικής Παπάζογλου ήθελε ένοικο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο κάποια στιγμή, ανταποκρινόμενο σε προκήρυξη μίσθωσης του Κληροδοτήματος, είχε δώσει  προσφορά με υψηλότερο μίσθιο (γύρω στα 5.500 ευρώ τον μήνα) από αυτό που κατέβαλε ο Δήμος Ιωαννιτών.

Από την πλευρά του, ο Δήμος προχωρούσε συνεχώς σε παρατάσεις μίσθωσης, ζητώντας παράλληλα πίστωση χρόνου μέχρι να τακτοποιηθεί το ζήτημα της μετακόμισης των δύο σχολικών μονάδων. Πριν από ενάμιση χρόνο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει για άλλη μια φορά παράταση μίσθωσης μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, είχε διαβαστεί και επιστολή του Κληροδοτήματος που ζητούσε επί της ουσίας την παράδοση των κλειδιών.  

Από τον Ιούνιο του 2018 δεν υπήρξε κάποια ανανέωση της παράτασης. Τα δύο νηπιαγωγεία παραμένουν στο διατηρητέο κτίριο και το Κληροδότημα Αγγελικής Παπάζογλου έχει ακολουθήσει τη δικαστική οδό…

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα