ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αναστήλωση συνεχίζεται

Εικόνα του άρθρου Η αναστήλωση συνεχίζεται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2016, 13:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας συνεχίζει την πορεία της αναστήλωσής του. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης πήρε το πράσινο φως για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, ωστόσο ήρθε με αρκετή καθυστέρηση.

Μέσω του προηγούμενου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης σχεδόν σε ολόκληρο το πρώτο διάζωμα του θεάτρου. Κάτι που οδήγησε το υπουργείο Πολιτισμού το 2015 στην απόφαση να ανοίξει το θέατρο για παραστάσεις, σε περιορισμένο αριθμό, μετά από δύο δεκαετίες.

Με το νέο έργο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων (δεν θα υπάρχει πια επιστημονική επιτροπή όπως τα προηγούμενα χρόνια) καλείται να αποκαταστήσει τις τρεις υπόλοιπες κερκίδες του πρώτου διαζώματος και τις τρεις μεσαίες κερκίδες του δεύτερου διαζώματος.

Όταν το έργο ξεκίνησε το 2003, το μνημείο, που χτίστηκε επί βασιλείας Πύρρου τον 3ο αι. π.Χ., βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση. Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά των λίθων και η έντονη υγρασία κάθε άλλο παρά καλοί σύμμαχοι στάθηκαν για τη διατήρηση του θεάτρου. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης απέκτησε μορφή τη δεκαετία του ’60 με ευθύνη του αρχαιολόγου Σωτήρη Δάκαρη. Ωστόσο, η επανατοποθέτηση του αρχαίου υλικού έγινε χωρίς αποτύπωση της προηγούμενης κατάστασης του θεάτρου.

Με την έναρξη του μεγάλου έργου της αναστήλωσης στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το στοίχημα των επιστημόνων ήταν η σωστή επανατοποθέτηση των λίθων και η αντικατάσταση του χαμένου υλικού από τους λίθους. Στην τελευταία περίπτωση, ακολουθήθηκε η χρήση τεχνητού λίθου: μια μεθοδολογία που συζητήθηκε πολύ και που τελικά κέρδισε το στοίχημα.

Το έργο μέσω του νέου ΕΣΠΑ περιλαμβάνει παρεμβάσεις και στη Δυτική Στοά αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης γενικότερα, όπως εγκατάσταση συστήματος βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και άρδευσης πρασίνου, τοποθέτηση αντικεραυνικής προστασίας, επέκταση του εσωτερικού δικτύου νερού και επέκταση του χώρου στάθμευσης, συνολικής έκτασης 2 στρεμμάτων. Σημειωτέον ότι από τα 5 εκατ. ευρώ, τα 200.000 ευρώ αφορούν παρέμβαση με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, πέραν της αυτόνομης σημασίας του, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου». Εκ των πραγμάτων είναι ένα από τα έργα-πυλώνες του όλου πρότζεκτ της Περιφέρειας. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: «Με τις εργασίες και τις λοιπές δράσεις προβολής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών που προβλέπονται, ο αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πόλους έλξης τουριστών στην Ήπειρο, ενισχύοντας, όπως και τα άλλα αρχαία θέατρα, τον αειφόρο τουρισμό της».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back