Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αλληλεγγύη θέλει και ευθύνη

Εικόνα του άρθρου Η αλληλεγγύη θέλει και ευθύνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2016, 12:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι γίνονται όλα αυτά τα είδη, τα οποία παραχωρούν οι πολίτες για τις ανάγκες των προσφύγων; Ή πιο συγκεκριμένα και εύστοχα, αναρωτηθήκατε ποτέ τι δίνουμε για τις ανάγκες των προσφύγων; Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανταποκριθεί σχεδόν συγκινητικά στις ανάγκες των συνανθρώπων και παραμένει πλειοψηφική η τάση της αλληλεγγύης, έστω και αν συχνά παρατηρούνται «δυναμικοί ρατσισμοί», έστω και αν ενίοτε οι αρχές, κεντρικές και τοπικές, παίζουν το παιχνίδι της ακροδεξιάς και υποθάλπουν τα πιο ταπεινά συναισθήματα των ψηφοφόρων τους.

Τι δωρίζουμε όμως; Πέρα από την ανταπόκριση στα χρειώδη, ειδικά την πρώτη περίοδο του ερχομού των προσφύγων πέρυσι την άνοιξη και το καλοκαίρι, πολύ συχνά δώσαμε και ό,τι… δεν χρειαζόμασταν, χωρίς να το ελέγξουμε σε τι κατάσταση είναι. Ειδικά στα είδη ρουχισμού, δεν έλειψαν οι περιπτώσεις του… ξεκαθαρίσματος γκαρνταρόμπας, ανεξάρτητα εάν τα ρούχα ήταν χρηστικά ή όχι για ανθρώπους που βρίσκονται μίλια μακριά από τις πατρογονικές εστίες και ζούνε υπό συνθήκες άθλιες, κακές ή ανεκτές (συνθήκες που και οι τρεις, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα).

Οι αλληλέγγυοι και εθελοντές στον Κατσικά, βρήκαν έναν έξυπνο και θετικό τρόπο να εξηγήσουν ότι «δεν δίνουμε ό,τι αλλιώς θα το πετάγαμε» και ότι η αλληλεγγύη έχει και ευθύνη. Διοργάνωσαν ένα… ντεφιλέ με είδη ρουχισμού που ήταν είτε κατεστραμμένα, είτε μάλλον… ακατάλληλα για έκτακτη ανάγκη, όπως αυτή που βιώνουν οι πρόσφυγες. Έφτιαξαν και ένα χιουμοριστικό βίντεο, με μικρές, αλλά πολύτιμες συμβουλές στο τέλος:


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back