«Η αλήθεια για τη Σουηδία»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2020, 14:34

Με αφορμή τα κριτήρια αξιολόγησης των νοσοκομείων και το «σουηδικό μοντέλο», το ΠΑΜΕ υγείας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, ειδικά για το νοσοκομείο «Καρολίνσκα» της Στοκχόλμης που αναφέρεται ως παράδειγμα, «την ευθύνη για τα νοσοκομεία στη Σουηδία την έχουν οι Νομαρχιακές Επιχειρήσεις Υγείας και για την Πρωτοβάθμια Υγεία οι Δήμοι».

Τονίζει ακόμα ότι «κάθε Σουηδός, πέραν της κεντρικής φορολογίας πληρώνει και ανταποδοτικό φόρο (δημοτικά και περιφερειακά τέλη) 9% - 11% του εισοδήματος για παροχές υγείας, φόρος που αυξάνεται κάθε χρόνο .Υπάρχει το δικαίωμα μεταβίβασης δομών Υγείας σε ιδιώτες με αποτέλεσμα σήμερα το 23% των εγκαταστάσεων Υγείας το διαχειρίζονται ιδιώτες μετά από μειοδοτικούς διαγωνισμούς».

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ‘Καρολίνσκα’, αποτελεί ΝΠΙΔ, πρότυπο νοσοκομείου ΣΔΙΤ, όπως καθόλου τυχαία η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΔΑΚΕ) ζητά να μετατραπούνε τα δημόσια νοσοκομεία».

Αναφέρει ακόμα ότι «ακριβώς είναι νοσοκομείο επιχείρηση, το κράτος δεν επιχορηγεί τις ανάγκες του προϋπολογισμού, έχοντας εφαρμόσει από την δεκαετία του ’90 τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από την επιχορήγηση των νοσοκομείων».

Συνδέει τις εξελίξεις στην υγεία με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και καταλήγει: «Πλάι στους νόμους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να βάλουν στο γύψο την συνδικαλιστική δράση σε όλα τα νοσοκομεία, οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού χύνουν το δηλητήριο του εφησυχασμού, του εκφυλισμού και της συναίνεσης με τις διοικήσεις και τις κυβερνήσεις».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back