Οκτώ ευρωπαϊκά κράτη καταδίκασαν την Κυριακή τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στους ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με τη Γροιλανδία ως εκβιασμό, ενώ η Γαλλία πρότεινε να ανταποκριθεί με μια σειρά από οικονομικά αντίμετρα που δεν έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν.
Ο Τραμπ δεσμεύτηκε το Σάββατο να εφαρμόσει μια σειρά αυξήσεων των δασμών στα κράτη μέλη της ΕΕ Δανία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία, καθώς και στη Βρετανία και τη Νορβηγία, έως ότου επιτραπεί στις ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία.
Και οι οκτώ χώρες, που ήδη υπόκεινται σε δασμούς των ΗΠΑ ύψους 10% και 15%, έχουν στείλει μικρό αριθμό στρατιωτικού προσωπικού στη Γροιλανδία, καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το μέλλον του τεράστιου νησιού της Δανίας στην Αρκτική.
«Οι απειλές για την επιβολή δασμών υπονομεύουν τις διατλαντικές σχέσεις και ενέχουν τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης καθοδικής σπείρας», ανέφεραν οι οκτώ χώρες σε κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
Ανέφεραν ότι η δανική άσκηση είχε ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στην Αρκτική και δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν. Δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε διάλογο, με βάση τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, δήλωσε σε γραπτή ανακοίνωση ότι είναι ικανοποιημένη με τα συνεπή μηνύματα από τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου, προσθέτοντας: «Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς», άποψη που συμμερίζονται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.
«Αυτό που κάνει είναι εκβιασμός», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Ντάβιντ φαν Βιλ στην ολλανδική τηλεόραση σχετικά με την απειλή του Τραμπ.
Η Κύπρος, η οποία ασκεί την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, συγκάλεσε τους πρέσβεις σε έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες την Κυριακή, η οποία, σύμφωνα με διπλωμάτες, επρόκειτο να ξεκινήσει στις 6 μ.μ., καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ενέτειναν τις επαφές τους.
Πιέσεις για αντίμετρα
Πηγή κοντά στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο τελευταίος πιέζει για την ενεργοποίηση του «Μέσου κατά της Εκβίασης», το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση σε δημόσιες προσφορές, επενδύσεις ή τραπεζικές δραστηριότητες ή να περιορίσει το εμπόριο υπηρεσιών, στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν πλεόνασμα έναντι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών υπηρεσιών.
Ο Μπερντ Λάνγκε, Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης που προεδρεύει της Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και η Βαλερί Χέιερ, επικεφαλής της κεντρώας ομάδας Renew Europe, επανέλαβαν το αίτημα του Μακρόν, όπως και η γερμανική ένωση μηχανικών.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μιχαήλ Μάρτιν δήλωσε ότι, αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΕ θα ανταποδώσει τα μέτρα, είναι «λίγο πρόωρο» να ενεργοποιηθεί το μέσο κατά της εξαναγκαστικής πολιτικής.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται τώρα πιθανό να αναστείλει τις εργασίες του σχετικά με τη συμφωνία εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ. Είχε προγραμματιστεί να ψηφίσει την κατάργηση πολλών εισαγωγικών δασμών της ΕΕ στις 26-27 Ιανουαρίου, αλλά ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης ομάδας στο κοινοβούλιο, δήλωσε αργά το Σάββατο ότι η έγκριση δεν ήταν δυνατή προς το παρόν.
Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Γιούργκεν Χαρτ επίσης πρότεινε στην εφημερίδα Bild αυτό που θα μπορούσε να είναι η τελευταία λύση «για να συνεφέρουμε τον Πρόεδρο Τραμπ στο θέμα της Γροιλανδίας», δηλαδή το μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που διοργανώνουν οι ΗΠΑ φέτος.
Με πληροφορίες από Reuters