Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γνωμοδοτικό «όχι» στις μονάδες βιορευστών

Εικόνα του άρθρου Γνωμοδοτικό «όχι» στις μονάδες βιορευστών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/09/2020, 14:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το αναμενόμενο «όχι» είπε η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στην εγκατάσταση δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 400KWe, με καύση βιορευστών, στον Λύγγο Γραμμενοχωρίων.

Η υπόθεση των μονάδων επεξεργασίας βιορευστών (φυτικών ελαίων) έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση κατοίκων των Γραμμενοχωρίων του Δήμου Ζίτσας, όπου η ενδιαφερόμενη εταιρία (Απειρωτάν ΑΕΒΕ) έχει δρομολογήσει την εγκατάσταση οκτώ συνολικά μονάδων –σε Λύγγο, Γραμμένο, Αναργύρους και Πολύλοφο. Πριν από λίγες ημέρες, το «όχι» του είπε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η πρόεδρος και αντιπεριφερειάρχης Σταρούλα Μπραΐμη εξήγησε γιατί η περιφερειακή αρχή λέει «όχι». Η κα Μπραΐμη επικαλέστηκε το γεγονός ότι η πρώτη ύλη (τα φυτικά έλαια που προέρχονται από προϊόντα ενεργειακών καλλιεργειών) δεν θα προέρχεται από την Ήπειρο. «Η πρώτη ύλη δεν θα προέρχεται από την Ήπειρο αλλά από περιοχές εκτός Ηπείρου. Όσο κι αν είμαστε εξωστρεφείς…» είπε χαρακτηριστικά…

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης έθεσε επί τάπητος αρκετούς προβληματισμούς, με κυριότερο αυτόν της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων. Ο Σπύρος Ριζόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», έδωσε κι αυτός την αρνητική του ψήφο προσθέτοντας ότι «δεν με έπεισαν ούτε οι κάτοικοι ούτε και η εταιρία».

Ο Δημήτρης Δημητρίου, επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον», αρνητικός κι αυτός, εκτίμησε ότι «πρέπει να σταματήσει  να περνάει το μήνυμα ότι η Ήπειρος είναι το αποκούμπι του καθενός που θέλει να κάνει εδώ ό,τι δεν μπορεί να κάνει αλλού». Την αρνητική τους θέση εξέφρασαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θ. Κορωναίος (η παράταξή του είχε βγάλει ανακοίνωση προ ημερών), η Τ. Ζέκα και ο Ν. Ζήκος.

Ωστόσο, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας και της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Και ο αρμόδιος φορέας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back