O Γιώργος Αμυράς είναι ξανά βουλευτής Ιωαννίνων, μετά την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο πρώην υφυπουργός επέστρεψε δείχνοντας αποφασισμένος να «πατήσει» και σε θέματα που, είτε έχουν πάρει ήδη διάφορες πρωτοβουλίες στελέχη της ΝΔ.
Ο κ. Αμυράς κατέθεσε έξι σημεία, στα οποία είπε ότι θα παρέμβει ώστε να προχωρήσουν άμεσα:
Το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα εισηγηθεί να επεκταθεί το σχέδιο πόλης ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του Μάτσικα. Είπε επίσης ότι είναι «ειδική περίπτωση», αλλά παρέπεμψε και στο νόμο 5092/24 «που δίνει δυνατότητες αναγνώρισης περιουσιακών δικαιωμάτων και ιδιοκτησιών με νόμιμους τίτλους, και πάνω στον αιγιαλό. Πριν από μερικές ημέρες, η έτερη βουλευτής της ΝΔ Μαρία Κεφάλα δημοσιοποίησε στα social media τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης.
Ο κ. Αμυράς είπε ακόμα ότι θα πρέπει να γίνει ο ποδηλατόδρομος «οπωσδήποτε» και ότι πρέπει «να διαφυλαχθεί η αρδευτική δραστηριότητα» στην Αμφιθέα και σε άλλες περιοχές.
Γενικά ο κ. Αμυράς εμφανίστηκε υπέρμαχος της «τακτοποίησης» και της «χωροθέτησης», αλλά και της «ήπιας τουριστικής εκμετάλλευσης» και σε περιοχές Natura, μια άποψη που συχνά ελέγχεται για το πόσο φιλοπεριβαλλοντική είναι.
Για παράδειγμα, στο δεύτερο σημείο που ανέφερε, το «εθνικό δίκτυο μονοπατιών», τόνισε ότι «δεν αρκεί μόνο να απαγορεύεις, αλλά να επιτρέπεις στις περιοχές να αντλήσουν πόρους».
Το τρίτο θέμα είναι η οδική σύνδεση Καλπάκι-Κόνιτσα. «Γνωρίζουμε ότι έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες και το βήμα που ακολουθεί είναι οι απαλλοτριώσεις» τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρέπει όλα αυτά να γίνουν γρήγορα και συντονισμένα, ώστε και η πλευρά της Κόνιτσας να έχει το μερίδιο της ανάπτυξης που δικαιούται».
Στο τέταρτο θέμα, ο κ. Αμυράς έβαλε την ολοκλήρωση, εντός του 2025, των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων. «Είναι πολύ σημαντικό να μπούνε επιτέλους κανόνες στη χρήση γης, να ξέρει ο καθένας τι μπορεί να κάνει και να μπει μια τάξη στην αταξία», τόνισε.
Το πέμπτο θέμα που έθεσε είναι η αδειοδότηση της πίστας αλεξιπτώτου πλαγιάς στο Μιτσικέλι, λέγοντας ότι έχει συνεργασία με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα. «Το ζήτημα είναι ότι η περιοχή αυτοσχεδίως χρησιμοποιείται ως πίστα έχει δασικό χαρακτήρα. Είχαμε βρει τη διαδικασία για να μην αντίκειται η δραστηριότητα αυτή στον χαρακτήρα της περιοχής και μετά τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ, το πράγμα ατόνησε» είπε ο κ. Αμυράς.
Τέλος, το έκτο ζήτημα είναι η δρομολόγηση του πρώτου ηλεκτροκινούμενου πλοιαρίου στην Παμβώτιδα.
Ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε και σε ζητήματα όπως τα «απάτητα βουνά», λέγοντας ότι ο Γράμμος ήταν προγραμματισμένος προς ένταξη κατά την προηγούμενη θητεία του και ότι έχει ραντεβού με τον υπουργό Θοδωρή Σκυλακάκη την προσεχή Πέμπτη γι αυτό το θέμα.
Ερωτηθείς από τον Τύπο Ιωαννίνων, αν είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με διαφορετικές πρωτοβουλίες ή και τετελεσμένα, απάντησε «Δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι μπορεί να ειπωθεί ή το ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση. Αυτές είναι προτεραιότητες του τόπου, που πρέπει να γίνουνε και εγώ θα κινηθώ με αυτό τον τρόπο, χωρίς να σταματήσω».
Επίσης, σε ερώτηση για την απραξία που μεσολάβησε, με την ίδια κυβέρνηση στην εξουσία, σε ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε, ο κ. Αμυράς απάντησε «το γιατί ατόνησαν δεν το εξετάζω, εμένα με ενδιαφέρει η λύση».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν απείχε από τα τοπικά ζητήματα, παρότι δεν ήταν βουλευτής, αλλά ότι «το τηλέφωνό μου ήταν διαρκώς ανοιχτό».
Ο κ. Αμυράς δεν παρέλειψε να αναφέρει διακριτικά αρκετές φορές το όνομα του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι όσο δεν ήταν βουλευτής, ήταν ειδικός σύμβουλός του για την αποκατάσταση καμένων περιοχών, αλλά και πλέκοντας το εγκώμιό του λέγοντας ότι «έχει κάνει άλματα η Ήπειρος επί Μητσοτάκη».