ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιορτές χωρίς… γιορτές;

Εικόνα του άρθρου Γιορτές χωρίς… γιορτές;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2020, 10:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παρούσα πανδημική εικόνα στην Ελλάδα δεν εμπνέει αισιοδοξία για την περίοδο των Χριστουγέννων, ειδικά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ευρύτερης εστίασης, αλλά και του λιανεμπορίου.

Καταρχάς, η μόνη αρμόδια δήλωση αυτή τη στιγμή προέρχεται από τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είπε:

«Αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε ξεκαθαρίσει εδώ και μέρες ότι η καραντίνα δεν πρόκειται να αρθεί την 1η Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης σε χτεσινές δηλώσεις του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα καταστήματα παιχνιδιών. Βέβαια, αυτός ο τόσο γενικός όρος καθιστά τη δήλωσή του αόριστη. Η κυβέρνηση, μετά την απώλεια ελέγχου της πανδημίας, προσπαθεί να περιορίσει στο μικρότερο δυνατό τις λανθασμένες επιλογές του καλοκαιριού.

Οπότε, επί του παρόντος υπάρχουν μόνο σενάρια, τα οποία εξαρτώνται πάντα από την πορεία της πανδημίας. Ένα από αυτά είναι οι αγορές click away, δηλαδή η παραγγελία και η παραλαβή με ραντεβού στο κατάστημα.

Το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι αφενός, τα eshops των καταστημάτων φτάνουν στα όρια αντοχής τους και συχνά «πέφτουν», αφετέρου, ο όγκος δουλειάς στις μεταφορικές είναι αδιανόητα μεγάλος πλέον. Αναμένεται δε να πολλαπλασιαστεί στις γιορτές, όπου υπάρχει και η απαίτηση της έγκαιρης παράδοσης για δώρα κ.λπ.

Στην ευρύτερη εστίαση, ένα σενάριο είναι η λειτουργία των εστιατορίων και των καφετεριών για τις μέρες των γιορτών με ακόμα πιο αυστηρούς κανόνες. Επίσης, με τα τωρινά δεδομένα αποκλείεται η λειτουργία μπαρ και κέντρων διασκέδασης. Πάντως, καταστηματάρχες (όπως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γ. Καββαθάς) εκτιμούν ότι ενδέχεται να είναι καλύτερο να μην ανοίξουν καν.

Εννοείται επίσης ότι πολύ απίθανο μοιάζει να επιτραπούνε μετακινήσεις μεταξύ νομών, άρα και τουριστική κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back